Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stig Larsson

Hans ord om sexualitet gör det lättare att andas

Stig Larsson.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Jan Myrdal.
Foto: EWA STACKELBERG / NORSTEDTS

Åsikterna är många om både Jan Myrdal och hans nya självbiografi.

Stig Larsson anger fyra skäl till att man ska läsa den. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

LITTERATUR | KOMMENTAR. Som litteraturkritiker måste du tro på att den som läser dig litar på ditt omdöme. För att vara schysst mot läsaren måste jag göra klart om det finns något som färgar min bild. Som gör att jag övervärderar – eller undervärderar – det som jag har läst.

När jag nu ska skriva om Jan Myrdals nya bok ”Ett andra anstånd” blir det så tydligt. På baksidestexten skriver han: ”I den här boken söker jag att i ord och i några viktiga bilder skära upp jaget ända in i pulpan.” Han går än en gång igenom sitt livs kärlekar, sitt författarskap och sina politiska ställningstaganden. Men om möjligt ännu mer bryskt, ännu mer utan bedövning. 

Hans vilja till uppriktighet tvingar mig att svara med samma mynt.

Som författare, men kanske ännu mer som människa, har jag en tacksamhetsskuld till Myrdal. Hans böcker, men också de intervjuer han har givit, hans motsträviga ställningstaganden (som jag naturligtvis inte alltid har delat) – allt detta har bidragit till att jag är den jag är.

Befriande om sexualiteten

En och annan får väl avsky mig, big fucking deal, men jag kommer inte att krypa. Jag kommer aldrig att ha den unkna stämman hos den som säger något bara för att det gynnar karriären, anseendet – eller vad vi nu vill kalla det.

Det gör att jag i någon mån blir part i målet. Jag intresserar mig för detaljer, småttigheter, i Myrdals liv, som många av er säkert tycker är tråkiga återvändsgränder. 

Men boken är viktig. Så vem du än är bör du läsa den.

Fyra goda skäl.

För det första: den nu, 2019, chockerande chosefria beskrivningen av kvinnlig och manlig sexualitet, gör att det går att andas lättare, solljus har fått troll att spricka. Det går att tala.

Ingmar Bergman

För det andra: I ”Ett andra anstånd” finns det scener som vidgar bilden av den oerhörda hemskheten oss människor emellan. Ta kapitlet ”Inför döendet kläs falskhet av och naken uppriktighet återstår” (sid 286-287). Jag kommer bara på två scener hos Bergman – den i ”Nattvardsgästerna” där prästen uttrycker sitt förakt för hushållerskans kletiga känslor, samt den långt senare i det sista verket ”Saraband”, där Erland Josephson lyckas åskådliggöra det onda som finns hos oss i sin uppgörelse med sonen, Börje Ahlstedt. Det gör ont att se. Och här gör det ont att läsa.

Det går att kalla det ”stor litteratur”. Jag föredrar oundviklig litteratur. Ytterligare ljus faller över den mänskliga existensen.

För det tredje: De kärleksfulla, djupt inkännande porträtten av en handfull kvinnor. I första hand hans livsledsagerska i 51 år, Gun Kessle. Hon ges en resning, en kraft (som förstås är hennes egen men som jag inte hade en aning om). Jag tycker att det är omanligt att gråta när man läser böcker, men tårögd, jo det blev jag allt.

Återförpuppad vänster

För det fjärde: Jag upplever det som att vi lever i en svajig tid. Det internationella kapitalets oinskränkta makt tycks driva oss mot ett alltmer katastrofalt tillstånd. Och något motstånd, någon vänster – nej, jag tror inte att jag är ensam om att se den som en fjäril som på något vidunderligt och naturvidrigt sätt har gått tillbaka till puppstadiet. Inkrökt, medelklassig, feg och bortkollrad.

Då kan denna bok, Jan Myrdals ”Ett andra anstånd”, bli en kraft, bara av att bli läst, diskuterad, framkalla associationer och beslut. 


Stig Larsson är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hans senaste bok är ”Folk på ön”.


I tv-spelaren högst upp i artikeln visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen. Danska Akademiens Marianne Stidsen och Jens Liljestrand, Expressen, diskuterar metoo och rättssäkerheten. Programmet finns också som podcast.