Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Stig Fredrikson

Han avslöjade Stalins mord – sätts nu i fängelse av Putin

Jurij Dmitrijev är karelsk historiker och forskare.Foto: Wikimedia Commons
Putins Ryssland behandlar Dmitrijev skamligt, skriver Stig Fredriksson.Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Stig Fredriksson, tidigare korrespondent i Moskva.Foto: SVEN LINDWALL

Den karelske historikern och forskaren Jurij Dmitrijev riskerar ett långt fängelsestraff.

Stig Fredrikson frågar sig vad hans brott egentligen är.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | RYSSLAND. Det är skamligt hur Putins Ryssland behandlar sina allra bästa medborgare. Den 62-årige karelske historikern och forskaren Jurij Dmitrijev borde få medalj av presidenten för sitt outtröttliga arbete under mer än tjugo år för att lyfta fram Stalintidens offer ur den historiska glömskan.

I stället sitter Dmitrijev på nytt i fängelse, anklagad för sexuella övergrepp på sin minderåriga adoptivdotter. I april frikändes Dmitrijev från liknande anklagelser, och det var en sensation. Mindre än en procent av alla rättegångar i Ryssland slutar med ett frikännande.

Under den första rättegången fick Dmitrijev stöd från en lång rad välkända ryska kulturpersonligheter, och hans frikännande tolkades som att makthavarna hade insett hur absurda anklagelserna var.

Men Dmitrijevs fiender gav sig inte, och den här gången riskerar han ett långt fängelsestraff. 

Dmitrijev visar Rysslands mörka förflutna

Dmitrijev har grävt ut massgravar i Karelen där tiotusentals offer för Stalins avrättningar kastades med början 1937. Som representant för människorättsorganisationen Memorial i Karelen lyckades han sedan genom forskning i KGB:s arkiv identifiera tusentals offer. De var inte längre anonyma. Familjerna fick på sätt och vis tillbaka sina anhöriga som skjutits med ett nackskott i en tallskog i Karelen.

 

LÄS MER – Magnus Ljunggren: Rättegången som visar att Ryssland är sjukt 

 

Jurij Dmitrijev började gräva och dokumentera 1997. Länge fick han stöd av myndigheterna i Karelen. Massgravarna gjordes tillgängliga genom vägar, och minnesmärken uppfördes.

Men de senaste åren har något hänt. Nu hatas Dmitrijev av de krafter som anser att det får räcka med att gräva i Rysslands mörka förflutna och som tagit mod till sig av Putins tydliga glorifiering av Stalin som krigsledare och skapare av den starka sovjetiska industristaten.

Även svenskar i de karelska massgravarna

Efter Rysslands annektering av Krim har den ryska nationalismen tilltagit. Idag är det opatriotiskt att påminna om att bland offren för Stalins avrättningar fanns inte bara ryssar, utan också politiska fångar från Ukraina, Lettland, Polen och Finland. Även svenskar hamnade i Karelens massgravar. Att det varje år kommer många ukrainare till minnesdagen ogillas särskilt av dagens hårdföra nationalister i Ryssland. 

Kanske är detta Dmitrijevs verkliga förbrytelse, att han i dagens självgoda ryska samhällsklimat påminner om de kapitel i landets historia som inte är så ärorika.

Det är den 5 augusti som är minnesdag vid massgravarna i Sandarmoch och Krasnyj Bor i Karelen. På söndag kommer ovanligt många, även utländska gäster, att vara på plats eftersom den självklare hedersgästen, Jurij Dmitrijev, inte kan vara där. För i dag sätter Ryssland sina bästa medborgare i fängelse.

 

Stig Fredrikson är journalist och tidigare utrikeskorrespondent i Moskva.