Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stig Fredrikson chattade om kriget i Ukraina

Stig Fredrikson.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Förödelse i Kiev.
Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN

Vad tänker ryska befolkningen om kriget? Hur stort stöd har Putin? SVT-legendaren Stig Fredrikson är en av Sveriges främsta journalister med djup kunskap om Ryssland och Putin och svarade på läsarnas frågor under tisdagseftermiddagen.
Här kan du läsa alla frågor och svar från chatten.

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Hej, Stig Fredrikson här. Kriget i Ukraina har nu pågått i snart fyra veckor, och ännu finns inget slut i sikte. jag ska försöka besvara era frågor.


Bapu - Läsarkommentar: Hej Stig! Det pratas mycket om att avsätta Putin vilket inte verkar så lätt men hur skulle Ryssland agera om Lukasjenko avsätts? Själv tänker jag tvåfrontskrig och en uttunning av ryska styrkor i Ukraina.

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Jag ser inga förutsättninagr för att Lukasjenko skulle kunna avsättas. Han sitter kvar med hjälp av Putins stöd.


Gunnar – Läsarkommentar: Hej Stig! I decennier (åtminstone sedan 80-talets fiasko i Afghanistan) har man talat om att den ryska militären befinner sig i fullständigt förfall. Stämmer inte detta??? Hur vågar Kreml i så fall starta nya krig hela tiden???

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Putin har i tjugo år genomfört en kraftig militär upprustning, så att jämföra med Afghanistan går inte. Ändå har det ju visat sig att den ryska krigsmakten i Ukraina inte har varit så framgångsrik hittills.


Bapu - Läsarkommentar: Vad händer i Belarus och Tjetjenien i det fall Putin tvingas lämna tronen i Moskva?

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Om Putin skulle bli avsatt kan ju Belarus få den frihet som revolutionen där 2020 inte lyckades åstadkomma. Tjetjenien: där sitter Kadyrov nog kvar tills vidare.


Peter Gilbertsson - Läsarkommentar: Hej Stig Om Putin använder kemiska/biologiska vapen,är vi inte tvugna att agera miltärt då?

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): ”Vi” kommer inte att ingripa i kriget i Ukraina om inte Sverige blir indraget. Men frågan är hur NATO reagerar om Ryssland använder kemiska eller biologiska vapen.


Orolig - Läsarkommentar: Hur orolig kan man vara i Sverige just nu att det blir krig här?

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Än så länge finns det ingen hotbild riktad direkt mot Sverige.


Jonas - Läsarkommentar: Ryska försvarsdepartementet har nu publicerat uppgifter om ett stort antal döda ryska soldater. Kan det påverka ryska opinionen?

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Absolut. Erfarenheten från Tjetjenienkrigen och från Afghanistan visade ju att det skapades en stark opinion mot kriget när sänder och fäder kom hem i zinkkistor. Soldatmödrarna blev ett begrepp, och samma sak kommer säkert att hända nu. Därför kommer stupade soldater att begravas i hemlighet i Ryssland -eller i Belarus.


Johan - Läsarkommentar: Hur länge kan Ryssland fortsätta kriga med tanke på ekonomin ? Krig är dyrt ?

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Det är klart att kriget inte kan pågå hur länge som helst eftersom den ryska ekonomin försämras hela tiden. Men än så länge reagerar ju Putin på att kriget går sämre än han tänkt sig, genom att terrorbomba civila mål ännu mer.


Stig - Läsarkommentar: Har läst att det bland siloviki finns de som är ännu mer hårdföra än Putin. Stämmer det?

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Ja, det stämmer nog, Men jag tror inte de finns inom militären, utan i säkerhetstjänsterna.


Markku Kuparinen - Läsarkommentar: Hej! Hur stor är risken att Putin kommer att utmana Nato militärt,ex genom att försöka invadera nån av Baltländerna ?

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Jag bedömer att den risken inte är så stor, i varje fall inte i den närmaste framtiden eftersom de baltiska länderna är med i NATO, och Putin vill nog inte ha en konflikt med NATO i första taget.


Petra - Läsarkommentar: Förutsatt att Ryssland inte retirerar från Ukraina (föga troligt) och NATO fortsatt inte tar en aktiv roll i kriget, vad finns det ens för möjliga lösningar för fred? Står världens hopp till att det ryska folket gör revolution?

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Det vi möjligen kan hoppas på är att det till sist blir förhandlingar mellan Ukraina och Ryssland som kan resultera i en vapenvila och så småningom ett avtal där Ryssland drar tillbaka sina trupper. Men det kräver nog också smärtsamma ukrainska eftergifter till Ryssland. Jag tror inte på en folklig rysk revolution.


Per-Håkan - Läsarkommentar: Har Ryssland någon gång formellt erkänt Ukraina som självständig nation? Jag tänker efter 1991.

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): ja visst, i exempelvis det s k Budapestmemorandumet från 1994 lovade Ryssland att respektera Ukrainas gränser och suveränitet, i utbyte mot att Ukrainas sovjetiska kärnvapen överlämnades till Ryssland.


Tomten - Läsarkommentar: Tror du att om världen reagerat på samma sätt 2014 som nu så hade inte det som händer i Ukraina nu hänt?

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Jag tycker att omvärlden reagerade alltför lamt på Krim 2014 och kriget i östra Ukraina 2014. Och det är möjligt att Putin 2022 tyckte att han kunde gå in i Ukraina eftersom han väntade sig samma svaga reaktion nu. Men så blev det ju inte.


Mats - Läsarkommentar: Varför kräver inte väst(EU, UK, US) Putins avgång, ”antingen att han självmant kliver åt sidan eller så ser vi till att det sker på ett eller annat sätt”.

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Det vore meningslöst. Putins avgång måste komma från krafter inne i Ryssland.


Tim - Läsarkommentar: Hade kriget kunnat undvikas om Nato hade gått med på några av kraven Ryssland la fram i december?

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Nej, det tror jag inte. Och kraven i december -som ju fortfarande finns kvar- är helt oacceptabla för EU,USA och NATO.


Stig Davidsson - Läsarkommentar: Flyktingvågen till EU är något Putin ser positivt i hopp om att få EU splittrat. OM Putin får makten i Urkraina kommer han med all säkerhet förvägra flyktingarna att neka inresa då deras pass inte kommer att gälla. Är vi i EU beredda att hantera problemet?

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Svårt att säga något om när fem-tio miljoner ukrainska flyktingar ska kunna återvända. Putin har ju sagt att han inte ska ockupera Ukraina. Samtidigt vet vi att han har som mål att ersätta Zelenskyj med en Moskvavänlig regim i Kiev, och då kommer många flyktingar inte att vilja återvända.


Max - Läsarkommentar: Om neutrala länder som Sverige, Finland och Schweiz sände luftförsvarsflyg för att skapa en flygskyddszon över Ukraina, då skulle Putin väl få svårt anklaga Nato för inblandning? Tänker att Sverige kunde utnyttja sin neutralitet lite.

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Det är helt orealistiskt, då skulle ju dessa ´neutrala´ länder dras in i kriget.



Gisela - Läsarkommentar: Läser detta dagligen. Hur lönge ska omvärlden se på? ”Det som sker i Mariupol nu är ett enormt krigsbrott”, säger EU:s utrikeschef Josep Borell i ett uttalande.

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Det är ett krigsbrott, och domstolen i Haag håller på att samla in bevis. Men att åtala Putin eller någon annan i ryska ledningen går ju inte förrän i en avlägsen framtid.


Anders - Läsarkommentar: Varför skickat Ukraina inte in raketer i Ryssland? Är man rädd att ryssarna eskalerar ytterligare eller har man inget att skicka in?

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Ukraina har fullt upp med att försvara sig mot det ryska anfallet. Ett anfallskrig mot ryska mål skulle inte gagna Ukrainas  intresse, 


Flipperkungen - Läsarkommentar: Putins vilja att bevara sin intressesfär är ju nonsens och bara en lam rökridå. För Ukraina som potentiell NATO-medlem hotar inte Ryssland. Vad är Putins egentliga orsak till invasionen?

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Du har rätt i att ingen hotar Ryssland, Men det är viktigt att också framhålla att en viktig orsak till invasionen är att Putin vill förhindra att Ukrainas utveckling mot mer demokrati och frihet lyckas. Det skulle kunna inspirera oppositionen i Ryssland ,den ukrainska smittan skulle kunna spridas till Ryssland.


Maria - Läsarkommentar: Putin som är traditionalist och talar högstämt om Kiev som Rysslands vagga - skulle han kunna gå så långt som att bomba katedralerna, kyrkorna, klostren och andra kulturskatter i Kiev, tror du?

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Jag har svårt att föreställa mig att Putin skulle kunna lägga Kievs kulturarv i ruiner när han så ofta har talat om Kiev som alla ryska städers moder. Men han tycks ju bli mer och mer desperat.


Florian - Läsarkommentar: Vi läser ju ofta att Ryssland saknar material och manskap,kan det vara så att man inte vill lösgöra de bästa soldaterna och bästa och senaste flyget och stridsvagnar då dessa är i beredskap för en ev. konfrontation med Nato ?

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Jag tror att Ryssland har satt in det mesta av man har, och att det är därför som trupper från Belarus, från Syrien, legosoldater från Wagnergruppen rapporteras finnas i Ukraina. 


Tomas - Läsarkommentar: Tror du Ukraina kommer erkänna Krim och lämna över Donbass och Luhansk till Ryssarna?

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Detta finns med i de ryska kraven i de förhandlingar som pågår på gränsen till Belarus. Plus att Ukraina ska bli neutralt och minska sin militär. Det är krav som Zelenskiy hittills har avvisat. Men Putin hoppas uppenbarligen att de ryska terrorbombningarna mot civila mål ska tvinga fram ukrainska eftergifter.


Nettan - Läsarkommentar: Lyssnar ens Putin när påven talar till honom att sluta kriget?

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Det är många, inte bara påven, som har bett Putin sluta. Men hittills har han inte lyssnat på några sådana uppmaningar.


Armel - Läsarkommentar: Är tiden förbi då ryssar och ukrainare såg sig som ett brödrafolk? Det ukrainska folket kommer nog aldrig förlåta Ryssland och ryssarna för kriget och massförstörelsen i landet.

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): När det en gång äntligen blir slut på kriget kommer det att ta lång tid att läka såren mellan dessa två broderfolk, kanske generationer. Och med kriget har Putin gjort mer än någon annan för att skapa en äkta ukrainsk nationalkänsla  i Ukraina och överkomma motsättningarna mellan västra och östra Ukraina.


John - Läsarkommentar: Hakar på Anders fråga tidigare. Varför ser vi inga sabotage mot rysk infrastruktur typ Metron i Moskva eller mot elförsörjning eller ryska gasledningar?

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Jag tror att säkerhetsberedskapen vid alla sådana här anläggningar i Ryssland har höjts kraftigt just för att förhindra sabotage eller terrordåd.


Anton - Läsarkommentar: Finns det ryska generaler mellan skål och vägg som tycker att detta har gått åt skogen och att det bästa vore att dra sig tillbaka lugnt och stilla ifrån Ukraina?

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Det är fullt möjligt, men inget sådant har hittills läckt ut. En general skrev att kriget var vansinne, men han är pensionerad och har mycket begränsat inflytande,


Arne - Läsarkommentar: Vilka är den riktiga krigsstaben hos Putin? Verkar som om - de inbjudna supersoldaterna - från Syrien och Tjetjenien kör sitt eget race, även om nu Tjetjenerna sägs har återvänt - tillsammans med sin Putinvän/President , som också deltog i Ukraina?

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Jag läste någonstans att Tjetjeniens ledare Kadyrov besökte en krigsskådeplats i Ukraina och blev förfärad över hur dåligt det går för den ryska krigsmakten,


Calle - Läsarkommentar: Om det blir en fredsuppgörelse mellan Ukraina och Ryssland, hur länge tror du att sanktionerna mot Ryssland kommer att ligga kvar?

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Mycket svårt att säga, det beror helt på vad det blir för slags fred. Om Ukraina finns kvar som självständig stat.


Anton - Läsarkommentar: Tror du att Putin tar till kärnvapen om han blir trängd?

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Jag tror och fruktar att vi ska ta hans hot om det på allvar.


Tore - Läsarkommentar: Skulle Kina kunna få stopp på Putin om Peking säger att det får vara nog nu annars gäller inga ingångna avtal längre?

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Än så länge har inte Kina satt ned foten, men Kina skulle verkligen kunna påverka Putin till en fredlig uppgörelse om man bara ville.


Rickard - Läsarkommentar:  Hur mycket skuld kan man lägga på västvärlden enligt dig?, det är förstås Putin som har startat detta krig men det är västvärlden som delvis har bekostat det genom att göra sig så beroende av ryskt olja och naturgas.

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Ja, det är en viktig aspekt. Därför menar jag att EU så snabbt som det bara går måste göra sig av med beroendet av rysk olja och gas. Men det kommer  att kännas för oss.


Åke - Läsarkommentar: Tror du risken är stor för invasion i Sverige?

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent):  Nej, jag ser ingen sådan risk just nu. Sverige blir indraget bara om det blir en konfrontation mellan Ryssland och NATO.


Kalle - Läsarkommentar: Finns det något hopp och någon ljusglimt i framtiden? Känns för mörkt nujust

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Men ska vi ändå ta till oss lite hopp av den stora ukrainska motståndskraften och viljan att stå upp för det egna landet? Ryssland trodde att det här skulle bli en promenadseger -men ukrainarna fortsätter att kämpa. Och vi bör stödja dem med vad vi kan.


Stig - Läsarkommentar: Vi i väst tycker inte att det stämmer. Men många ryssar anser ju att Sovjetunionens upplösning och Jeltsins presidentskap var orkestrerat utifrån. Tror du att vanliga ryssar har en slags Sovjetnostalgi? Man minns det som var bra men glömmer det dåliga?

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Ju mer åren går, desto färre i Ryssland fortsätter att vara sovjetnostalgiska. Snart är det bara Putin kvar. Och en del i den äldre generationen. Men inte de unga som ändå är Rysslands framtid.


fråga - Läsarkommentar: vad tror du ”militära åtgärder” innebär om sverige o finland ansöker om att gå med i nato?

Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Svårt att säga , men kanske utplacering av ryska robotar och andra anfallsvapen närmare Sveriges gränser, t ex i Kaliningrad.


Stig Fredrikson (tidigare Rysslandskorrespondent): Tack för den här gången, Många bra frågor -och stor oro, naturligtvis.



Stig Fredrikson är journalist, författare och medarbetare på Expressens kultursida.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.