"Stieg Larsson hade knappast accepterat"

Författaren Stieg Larsson.
Foto: David Lagerlöf
Bokförlaget Norstedts lokaler i Stockholm.
Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
Författaren David Lagercrantz.
Foto: Magnus Liam Karlsson
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.
Foto: Ylwa Yngvesson

Bokförlaget Norstedts kräver att svenska och utländska medier skriver på omfattande sekretessavtal inför lanseringen av den nya Millenniumboken.

– Det är naturligtvis otillständigt, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Snart återstår bara timmar tills David Lagercrantz fristående fortsättning på Stieg Larssons Millenniumserie finns i handeln. Men den internationella hajpen kring "Det som inte dödar oss" har också fått förlaget Norstedts att ta till extraordinära åtgärder. Inför lanseringen, som sker på 26 olika förlag samtidigt, skickades omfattande sekretessavtal ut till svenska och internationella medier.

Jes Stein Pedersen, litteraturredaktör på danska Politiken, skriver i den egna tidningen att han aldrig har upplevt något liknande. Inte ens när Dan Browns kioskvältare "Inferno" släpptes var det lika illa: "När en sådan världsomspännande boklansering ska äga rum, sker det med en militär precision och med ett hemlighetsmakeri som inte står underrättelsetjänster långt efter, och Norstedts tar priset för det mest hysteriska förlagsbeteende jag någonsin har upplevt."

Tidningens reporter fick inte läsa boken före intervjun. Inte heller fick man citera Lagercrantz på något som rörde turbulensen kring Zlatan-boken.


Expressen erbjöds också möjligheten att göra en intervju med David Lagercrantz, men de två A4-sidorna, fulltecknade med krav och paragrafer, fick tidningens chefredaktör Thomas Mattsson att tacka nej. Bland annat krävde förlaget att ingen "konfidentiell information" fick spridas till allmänheten innan den 27 augusti. Vad den konfidentiella informationen bestod i förklarades dock aldrig i avtalet.

– Det är naturligtvis otillständigt av ett bokförlag, tillika Sveriges äldsta, att kräva att publicistiska aktörer som nyhetsredaktioner inte ska få publicera fritt. Man skulle kunna ta till stora och starka ord här, särskilt som David Lagercrantz ju själv är gammal journalist, men jag tror att det här egentligen bara handlar om ett dåligt PR-arbete från förlaget. Min gissning är att Stieg Larsson knappast skulle ha accepterat att ett förlag försöker styra redaktioner, säger Thomas Mattsson.


På Norstedts menar man dock att det rör sig om ett missförstånd.

– Ingen från Expressen har hört av sig och under den långa perioden har avtalet skrivits om. Nu ser det lite annorlunda ut. Det är lite olyckligt att vi inte har diskuterat det innan med er. Som journalist skulle jag också vända mig mot att skriva på avtal och gå i ett förlags ledband. Men det är inte vad det handlar om. Jag ser det som en service för er, och ett samarbete, säger Tulle Durling, PR-ansvarig på Norstedts.

Boken "Det som inte dödar oss" släpps natten mellan onsdag och torsdag.