Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan Lindberg

När klockan visar 76:07 ringer jag till akuten

Sveriges Viktor Claesson jublar efter 3-2 under gruppspelsmatchen.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT SPORT TT NYHETSBYRÅN
Stefan Lindberg är kultursidans EM-krönikör.
Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN

Sverige besegrade Polen med 3-2 tack vare Viktor Claessons mål i tredje övertidsminuten. 

Stefan Lindberg har ännu inte hämtat sig från den dramatiska matchen.  

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

EM-KRÖNIKA. Jag skriver dessa rader från St Görans ptsd-klinik. Jag har ordinerats vila, 50 mg Haldol och sjukskrivning från mitt uppdrag som EM-expert för Expressen Kultur. 

Hur kunde det gå så här illa?

Jag tar det från början. 

När jag (läs: i går onsdag) slår mig ner framför tv:n tillsammans med den officiella EM-pizzan, viss om att vi är vidare till åttondelsfinal och att Polenmatchen därför är av mindre betydelse – och Leipzigs Emil Forsberg redan i den andra matchminuten kröker in 1-0 efter självuppoffrande förspel av bland annat Alexander Isak – känner jag mig lugn och ser fram emot en stunds behaglig fotbollsunderhållning. 

Så långt alltså, allt väl. Men sen – under det att TV4:s Hans Backe maniskt mässar att ”Polen har inte mycket till chanser” – kommer denna Szymborskas och Chopins republik allt djupare in i matchen. Och Backe ger sig inte. Jag ringer TV4:s växel för att be honom att hålla käft. Jag söker Backe. Det är den här sortens desinformation som slår sönder vårt samhälle, säger jag, och att jag nästan satte den officiella EM-pizzan i halsen när de nickade två gånger i svensk ribba på en sekund. För precis som tidigare i EM, fortfar jag, lyckas ju inte våra defensiva mittfältare att slå en enda pass efter bollvinst! Var är Thern och Taco Svensson när man behöver dem! Fortfar jag också (telefonisten har lagt på). 

Men så stiger ett ljus ur mörkret. Inget mästerskap utan ett svenskt mittbacksgenombrott (jag vet ju det) men hélas så avlägset detta känns när Marcus Danielson sjabblar till det på mittplan och är tvungen att ta en varning för att avstyra en polsk frontalattack. Men sen kör han bara. Jävlar. Marcus Danielson nickar, bryter, står fel, står rätt och avstyr ALLA polska attacker. Marcus Danielson. Vem är det ens? Min hjälte. Jag vet inte hur många inlägg han skallar bort men Expressen Kultur erfar att han firar midsommar i ett mörkt rum på Hisingen för att hans hjärna säger piiiiip. 

Marcus Danielson och Polens Robert Lewandowski kämpar om bollen under onsdagens match.
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA

Vad mer? Lewandowski 1-2. Lewandowski 2-2. Panne. Vi trycks tillbaka som om Polen vill hämnas stålet vi sålde till tyskarna. Jag klarar det inte. När klockan visar 76:07 lämnar Bereszynski backlinjen och jag ringer in akut.

Och det är på väg dit som vändningen kommer. Kulusevskis skolgårdsfotboll är retsamt vacker på min telefonskärm och Viktor Claesson avvaktar med ett de västsmåländska sandmoarnas saktmod och när den polske målvakten landat i gräset trycker Värnamosonen dit bollen intill stolpen. 3-2! Taxichauffören heter Ibrahim och vi skriker rakt ut. Vi addar varandra på Facebook och jag tipsar honom att läsa när jag kommenterar EM-fotbollen för Expressen Kultur. Jag ger mig aldrig, säger jag, VI ger oss aldrig, för vi är Sverige, shaaa-la-lalla-lalla, Sveeeeerige, skriker vi, och på tisdag ska vi korsa halva Atlanten för då ska vi till Glasgow och spöa Ukraina. 


Stefan Lindberg är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Under mästerskapet är han kulturens EM-krönikör.Hetaste från medieveckan i ”Lägg ut” 

https://embed.radioplay.io?id=85765&country_iso=se

Irena Pozar gästar mediepodden och pratar om Dyngbaggegalans makt, klädkoden på Expressen och nyheterna vs sporten på TV4. Med Karin Olsson och Magnus Alselind.