Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Stefan Ingvarsson

Navalnyj har lyckats locka ut Putin i ringen

STÖDET. Demonstration i Moskva som står upp för Navalnyj.
Foto: TASS / VALERY SHARIFULIN/TASS/SIP
Skribenten Stefan Ingvarsson.
Foto: CATO LEIN

Regimens behandling av Aleksej Navalnyj väcker sällan skådade protester runtom i Ryssland.

Stefan Ingvarsson ser spelreglerna i rysk politik ändras. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTUR. Nedanför världens största Leninhuvud var det ringdanser på torget. Det var isande kallt i stora delar av Ryssland i lördags och när protesterna inte tog formen av en marsch, var man tvungen att dansa eller hoppa för att hålla värmen. 

Ulan-Ude är huvudstaden i Burjatien, en rysk delrepublik norr om Mongoliet som är nära etniskt besläktat med grannlandet. Här är protester mycket ovanliga och den politiska kontrollen påtaglig. Öppen strävan efter autonomi är ovanlig och centralmakten är aktivt engagerad i att det förblir så. 

Liksom i andra ryska regionala huvudstäder händer det att det blir demonstrationer och aktivitet på sociala medier kring lokala politiska frågor, men det är mycket ovanligt med protester mot makthavarna i Kreml. Nu har både burjater och ryssar samlats framför stadens fantasieggande stalinistiska operahus för att visa sitt stöd för den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj

POLIS. Mobilisering vid demonstration i Sankt Petersburg.
Foto: DMITRI LOVETSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Något har hänt. Spelreglerna i rysk politik håller på att ändras. Eftersom jag vet att många etniska burjater förhåller sig reserverat till Navalnyj hör jag av mig till bekanta på plats för att få deras syn på saken. I våra chattar betonar de att det inte råder någon tvekan om att alla som vill se ett demokratiskt Ryssland bör ställa sig bakom en frigivning, hans rätt att få ställa upp i fria val och en oberoende utredning av mordförsöket på honom. 

I ett senare skede kommer de och andra etniska minoriteter inom Ryska Federationen att vilja ha svar kring hans tidigare flört med en rysknationalistisk retorik. Inget tyder dock på att detta skulle vara hans hållning nu. 

Rysslands moderna historia som stat är berättelsen om en balansgång mellan en multietnisk och multireligiös federation och en slavisk och ortodox nationalstat. Det krävs inga långa pratstunder med tatarer, burjater, ingusjier eller marier för att förstå att detta har förblivit en olöst fråga i Moskva, men det är inte bara etniska minoriteter som motsätter sig den allt hårdare centraliseringen av landet. 

Allt stöd för den sittande presidenten har tidigare fått ställas mot att det inte fanns något formulerat alternativ.

Förra årets utdragna protester i den sibiriska staden Chabarovsk talade sitt tydliga språk, ett växande antal invånare i Ryssland vill utse egna guvernörer och rösta i fria lokalval. I världens till ytan största land är skillnaderna på vad olika regioner sätter högst på den politiska agendan av naturliga skäl enorma. Det är i ljuset av detta som protester kring en gemensam fråga i över hundra ryska städer ska ses som något nytt. 

Allt stöd för den sittande presidenten har tidigare fått ställas mot att det inte fanns något formulerat alternativ. Genom att återvända till Ryssland efter ett uppmärksammat mordförsök och sedan släppa en film med direkta korruptionsanklagelser mot Vladimir Putin har Aleksej Navalnyj visat att det nu finns en utmanare och att handsken är kastad.

UTMANAD. Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: TASS / MIKHAIL KLIMENTYEV/TASS/SIPA

Tvivelsutan kommer motattacken att bli hård, men den verkar också vara inskriven i oppositionens plan. De senaste tjugo åren har Putin kunnat bygga en image av att ändå, trots allt, vara ett mindre ont, kanske mer av en lösning än ett problem och någon som kan ge tillbaka landet internationell status. Detta har varit möjligt för att repressionen har varit förhållandevis begränsad och selektiv. Sedan några år tillbaka har möjligheterna till en fullskalig repression gjorts möjliga rättsligt, tekniskt och institutionellt. 

Regimen är redo. Att gå till motattack med våld och hårda fängelsestraff är att dra av sig masken och blotta de nya tänderna. Ingen vet hur detta kommer att sluta, men en sak är säker: genom att locka ut Vladimir Putin i ringen har Navalnyj tvingat sin motståndare att parera attacken och i handling besvara frågan om vilken sorts auktoritär stat Ryssland är i dag. Vi kommer alla att få ett svar. 


Stefan Ingvarsson är skribent och medarbetare på Expressens kultursida. Han var Sveriges kulturråd i Moskva 2015-2020.

Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=78407&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.