Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stark berättelse i förtrollat ljus

FLYKTINGAR. Krigsbarnen i landet i Öster samlas ihop på båten som ska ta dem västerut.

Dan Hallemar läser en magisk bilderbok om flykt och krig för sin åttaåring.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

BILDERBOK

ULF STARK (text) och STINA WIRSÉN (illustration)

Systern från havet

Bonnier Carlsen 8+

 Att böcker struntar i vårt behov av att stoppa in saker i fack är egentligen bra. Men samtidigt irriterande. Jag vet helt enkelt inte vad jag ska göra med Ulf Stark och Stina Wirséns bok "Systern från havet". Ska jag läsa den högt för en åttaåring eftersom den ger intrycket av att vara en bilderbok eller ska jag ge den till en elvaåring och be denna läsa den själv, eftersom det verkar vara en mycket större och tyngre bok om flykt och krig? En sådan man brukar läsa på mellanstadiet.

Men så börjar jag skälla på mig själv för att jag försöker förutse vad som kommer att hända. Och läser den för åttaåringen - som blir rädd och ber mig sluta men jag fortsätter med argumentet att "det kommer bli bra i slutet".

 

Stina Wirséns bilder är magiska, men samtidigt förrädiska i sin lätthet eftersom de är så sorgliga ibland.

Det svarta molnet som drar in över Sirkka och hennes familjs lakansvita sommaridyll i landet i öster. Pappan som måste ut i kriget, den lilla flickan Sirkka som blir krigsbarn i landet i väster. I landet i väster är det präktig morgongymnastik, radioapparater och stickningar.

Och Margareta som drömmer om en hund. Det är en bok om skillnader och öden. Uppslaget med de många barnen från landet i öster som samlas i "ett stort rum på båten" är hjärtskärande i sin enkelhet: Ögonen som söker något tryggt att landa på, tårarna, de rödfrusna näsorna, namnbrickorna runt halsarna. Och sedan en sida helt utan text, ett svart hav och en svart himmel, däremellan ett skepp på väg västerut.

Det svarta molnet följer Sirkka över till den trygga sängen och till de präktiga gungorna i landet i väster. Margareta som ville ha en hund men fick Sirkka är sur. Deras gryende vänskap föds när Margareta förstår att Sirkka längtar hem som hon längtar efter en hund.

 

Sedan är kriget över. Sirkka reser hem. Hon har lärt sig cykla men låtsas som hon inte kan så att hennes pappa kan lära henne.

Boken är som ett synopsis till en lång ungdomsroman förpackad till en poetisk bildberättelse på fyrtio sidor.

Det slutar lyckligt och jag är glad att den här boken vågade utmana gränsen för vad man brukar berätta i bilderböcker.

Nu slapp en åttaåring vänta tills hon blev elva innan hon fick höra den här berättelsen.

 

Följ Expressen Litteratur på Facebook - där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!