Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ständigt detta läspande

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Åke Holmberg, som blivit odödlig genom sina böcker om privatdetektiv Ture Sventon, fyller 100 år i år. Inte desto mindre tvingas hans romanfigur fortleva med felställd diagnos.
Redan på sida två i Ture Sventon Privatdetektiv blir läsaren upplyst om att Ture har ett litet talfel; Han ”läspar en smula”.
Det är därför hans älskade temlor kommer från Rotas konditori och han i hotfulla situationer trevar efter sin tjänste-pitol. Han såg det också nödvändigt att ändra sitt namn från dopets Sture Svensson, till det för honom uttalbara, Ture Sventon? Men varför kan han uttala det första s-et i Svensson men inte det andra?
Förklaringen kan kanske förvåna den trogne beundraren av denne ytterst charmige och skickliga privatdetektiv. Det är nämligen så att han inte alls läspar.
En läspning åstadkoms då tungan slinker ut mellan framtänderna i stället för att vila bakom tänderna i underkäken. Därmed kan man inte producera det högfrekventa friktionsljudet ”s”. Det läspande låter som ett slappt och lite läckande s-ljud. Men det blir fortfarande ett friktionsljud, fast inte lika distinkt och högfrekvent. Små barn har, innan alla tänder är på plats eller om bettet inte är något sånär korrekt, en förmåga att låta tungan slira ut mellan framtänderna. De läspar.

Det gör inte Ture. Ture klusilerar! Han byter ut s-ljudet till ett t-ljud. Främre delen av tungan åker upp bakom tänderna i överkäken, och skapar på ungefär samma ställe tungan skulle producerat s-et, i stället en tillslutning, en klusil, det vill säga ett t-ljud!
Som logoped känner jag ett visst ansvar för att den unga generationen icke skall drabbas av artikulatorisk begreppsförvirring.
Både läspning och klusilering ingår i diagnoser som tillhör logopedens yrkesområde och denna lilla talstörning hade säkert gått att rätta till när Ture var liten.

Camilla Romedahl
kulturen@expressen.se