Stad i värmeljus

Publicerad
Uppdaterad
KAIRO. Taxin står stilla i centrala Kairo, ett blå moln hänger över staden. Jag påpekar detta för chauffören. Han smeker skrattande sin runda mage och säger att man kan röka två paket cigaretter gratis i denna stad. Trafiken kryper fram och inte ett rödljus finns i sikte.
Kairo är Afrikas största stad och ingen vet riktigt hur många som bor här. Det spekuleras att det är mellan 13 och 23 miljoner människor.
Gatubilden domineras mest av gamla bilar, många är europeiska, ofta franska. Fortvarande körs gamla bilar ner från Europa och säljs på den nordafrikanska marknaden, av dessa är det mest gamla dieselbilar.
Tillsammans med Mexico City, San Paulo, Tokyo och Delhi räknas Kairo som den mest förorenade i världen.

Debatten om den globala uppvärmningen har inte direkt varit inriktad på tredje världens metropoler, utan mest på USA:s miljöpolitik, medan utsläppen av växthusgaser i tredje världen är snabbt ökande.
Om ett antal år beräknas mer än hälften av Afrikas befolkning bo i städer. I stora delar av världen är detta redan fallet, detta med följd att utsläppen ökar ytterligare. 
Antalet människor i Kairo som insjuknar i lungsjukdomar och cancer är alarmerande och ökar snabbt.
Av 12 miljoner människor beräknas mer än en halv miljon drabbas av cancer och lungsjukdomar.
Även antalet människor i Kairo ökar snabbt och människor bor på alla möjliga olika platser i staden. En man i den gamla stadsdelen, nära det stora citadellet, berättar att många har flyttat in i den gamla historiska kyrkogården, de tomma gravvalven fungerar som hus.
Mitt på dagen lämnar jag Kairo, för ett ärende just utanför stan. På avstånd ser staden ut att ligga i en blå bubbla.

PIETER TEN HOOPEN
kulturen@expressen.se

Pieter ten Hoopen är bildjournalist och har vunnit den prestigefulla amerikanska fototävlingen Picture of the year samt två gånger utsetts till Årets fotograf i Sverige.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag