Anna Fock. Foto: Cato Lein
Anna Fock. Foto: Cato Lein

Sprit och kålsoppa

Publicerad

Martina Montelius läser en modig och riskabel debut.

Den unge Nikita, nyss utflyttad från sin mor och mormor, lever i vad mina vänner skulle kalla en "vald familj".

Han har länge vetat att han måste lämna livet hos mamma och mormor i förortslägenheten med Putin-porträttet på väggen, precis som Jonas Gardells alter ego Johan visste att han måste lämna Enebyberg.

Men Nikitas självklara inordning i en värld under radarn i Sankt Petersburg är mycket olik en relativt säker, svensk komma ut-process. I staden där "propaganda för homosexualitet" är förbjuden sedan 2012 porlar ingen mellanmjölk, men, åtminstone i den här berättelsen, stora mängder sprit och kålsoppa.

 

Nikita, ljusblå biografmaskinist, är inneboende hos sin vän Aljosja, och navigerar mellan supfester, mellanhavanden med den avundsjuke och skallskadade polisen och gamle klasskamraten Arkadij, kärlekshistorien med den unge Volodja och vänskapen med den heterosexuelle Vasilij, som är som en bror för Nikita.

Men det kommer mer. En otäck händelse faller över honom, och han är plötsligt bärare av en skuld som han egentligen är för liten för.

 

Anna Focks debutroman är på flera sätt en viktig bok. Den berättar om en tid och plats som behöver sitt utrymme i litteraturen. Jag tror också att boken kan vara startskottet för ett intressant författarskap.

Att skildra en värld som är verklig, men som man inte själv lever eller har levt i, är modigt - men också riskabelt, förstås.

Jag vågar inte fullt ut lita på min berättare, och jag tror att det beror på att hon inte definitivt har valt riktning och kärna för sin historia.

 

Handlar den om tillståndet i Sankt Petersburg? Då behövs mer detaljerad underbyggnad.

Handlar den om Nikita och hans vänner? Då behövs tydligare och djupare personporträtt. Berättelsen får mig aldrig att gråta eller skratta, trots både fasansfulla och roliga omständigheter och situationer.

Jag önskar mig starkare känslor, och ännu djärvare tankestoff, till nästa gång. Då kan det bli riktigt intressant.

Martina Montelius
Martina Montelius
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag