Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför är nostalgin för Springsteen farlig

Bruce Springsteen, 2018. Foto: BRAD BARKET / AP TT NYHETSBYRÅN
Bruce Springsteen 2013. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / AP NTB SCANPIX
Bruce Springsteen, 1978. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX
Victor Malm. Foto: Izabelle Nordfjell

Det sägs att Sverige just nu förändras fortare än det någonsin har gjort.  

Victor Malm ser en sorglig nostalgi avspegla sig i den plötsliga vurmen för gubbrock. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA. Man känner inte igen sig längre. 

På gatorna, på torgen, i mataffärerna, ja vart man än vänder sig är det bara nytt och främmande överallt. Inget är sig likt. Gamla Sverige är borta. Ingen läser böcker längre. Skogarna brinner upp. Allt är så annorlunda. Smakar konstigt. Ser dåligt ut. 

Kanske är den känslan lite sann. I alla fall är den ny. Allt fast har förflyktigats. Åtminstone känns det så. Och det är väl tyvärr så det blir sant. 

Fan, så här, just så här, lät det en gång i tiden, innan autotune och trillande vokalrim korsade gränsen och sabbade musiken.

Tur då att Bruce Springsteen finns. Och kan göra, som det heter i Malena Rydells recension av den nya skivan (SvD 19/6), gubbrocken storslagen igen. ”Western Stars” hyllas överallt. Alla som kallar honom Bruce vill plötsligt ta bilen, skruva upp volymen, möta vidderna, kliva in i en Edward Hopper-målning. I en timme eller så blir världen filmisk. Fan, så här, just så här, lät det en gång i tiden, innan autotune och trillande vokalrim korsade gränsen och sabbade musiken. 

Men ärligt talat, var inte den pyspunkigt kristna ”Devils & Dust” bättre? Kändes det inte mer sant när han försökte – och misslyckades – göra storslagen arenarock på ”Wrecking Ball”? Ja, när det blev smärtsamt och glädjande uppenbart att en kulturperiod var över, kanske sedan länge, att den aldrig skulle komma igen och att vi kunde gå vidare. Till vad det nu är, det där som händer – Vince Staples och Cardi B, Ant Wan och Ariana Grande, och så vidare.  

Nostalgiska spektakel

Figuren som Rydell lånar från Trump är alltså mer än lovligt passande: på ”Western Stars” jobbar Springsteen med nostalgi, precis som han gör i sina storslagna spektakel på sorgliga fotbollsarenor. Alltså, med samma starka kraft som på sina ställen sitter på maktens stolar, och arbetar för att göra sin bild av en tid när allt var bra till verklighet. Eller springer runt i riksdagen och tycker att äktsvensken ska ägna sig åt varpaspel och sillamackor. 

Eller med andra ord: ”Western Stars” är inte mycket mer än en (ofrivillig) pastisch på Springsteen själv, en sepiafärgad bild av något som en gång var sant och väsentligt, men nu känns falskt, som en längtan efter ett hem som aldrig har funnits. Dött, fast sminkat på ett sätt som döljer det bleka och tunna.

Jag tar i lite, det hör tyckargenren till. 

Fenomenen är knappast identiska, det är förstås helt harmlöst att älska ”Western Stars”, att sätta sig en bil, riva av mot ingenstans och skråla med i den vemodigt vackra ”Somewhere north of Nashville”, men det ena har med det andra att göra. 

Har allting blivit så sorgligt nytt att ingen vill att allt ska göras nytt – nytt på riktigt – igen?

Det är skönt att känna igen sig. 

Det som är sig likt är gott. 

Finns gör en god gammal tid, och finns gör vår vantrivsel i demografin, postmoderniteten, populärkulturen, klimatkollapsen, eller hur man nu vill benämna det där som skapar den stora tomma vilsenheten som vi tar bussen till och från jobbet i. 

Världen går nog inte under av att gubbrocken blir storslagen en sista gång. Men jag oroas en smula av att så många blir fnattiga av Springsteens triviala pastisch, av skalligheten, den gamla vänliga. Har allting blivit så sorgligt nytt att ingen vill att allt ska göras nytt – nytt på riktigt – igen? 

 

Victor Malm är kritiker och redaktör på Expressens kultursida.