Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spoilervarning: Han får inte Augustpriset

Han nomineras inte till Augustpriset, till Jens Liljestrands stora förtret...
Foto: Olle Sporrong
... Författaren Tom Malmquist alltså.
Foto: Olle Sporrong
Kerstin Ekman ligger däremot bra till...
Foto: Cornelia Nordström
... Precis som Jonas Hassen Khemiri.
Foto: Martin Stenmark
Roland Paulsen blir dock sannolikt utan.
Foto: Alexander Donka

På måndag får vi veta vilka författare som nomineras till årets Augustpris.

Jens Liljestrand avslöjar redan nu att en av storfavoriterna blir utan.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

På senare år har Augustpriset i den skönlitterära klassen varit relativt lätt att tippa. Lena Anderssons "Egenmäktigt förfarande" var den stora läsupplevelse alla talade om hösten 2013, och 2014 hade Kristina Sandbergs romansvit om hemmafrun Maj seglat upp som den stora favoriten bredvid de givet Augustnominerade titlarna av Sara Stridsberg och Steve Sem-Sandberg.

I år blir det desto svårare. Lyssnade man på förhandssnacket under Bokmässan var Tom Malmquist en solklar nominering för en av höstens mest uppmärksammade böcker, "I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv". Så blir det enligt uppgift nu inte, vilket lär få många att höja på ögonbrynen.

Öppet fält inför måndagen

Därmed står fältet ganska öppet inför måndagens presskonferens. En tumregel är att författare som tidigare blivit nominerade gärna får återvända till podiet. Det talar för Katarina Frostenson, Agneta Pleijel, Aris Fioretos, Cilla Naumann, Expressen-skribenten Sven Olov Karlsson samt Jonas Hassen Khemiri, som väl får gälla som en lågoddsare till att ta hem priset den 23 november.

Bland debutanterna gissar jag på Stina Stoor eller Malin Axelsson. Lägger till några personliga favoriter, Karolina Ramqvist och Jerker Virdborg, samt garderar med Alejandro Leiva Wengers "Fakta - tre pjäser", i skrivande stund på väg ut i bokhandeln. Och så "skrällnomineringen" – i år blir det kanske Ernst Brunner, Martina Montelius eller Martin Kellerman som får Nalen att tappa hakan?

Vem jag tycker borde vinna? Tom Malmquist, förstås.

Kerstin Ekman oh Maja Hagerman

I den allt mer breda och suddiga fackbokskategorin finns som vanligt mängder av tänkbara namn: stjärnorna Maja Hagerman, Karin Johannisson, Kerstin Ekman och Sigrid Combüchen har alla släppt lovordade böcker, liksom ständigt nominerade Bengt Jangfeldt och Magnus Linton. Avslutningen på Lennart Pehrsons gigantiska Amerikatrilogi förtjänar att lyftas fram, och om inte fackboksjuryn hade haft som tradition att nonchalera årets snackisböcker hade "Vi bara lyder" av Roland Paulsen legat bra till.

Vart priset hamnar? Jag chansar på fågelboken "I starens tid", ett samarbete mellan Expressenskribenten Tomas Bannerhed och fotografen Brutus Östling. Två tidigare Augustpristagare i samma bok – vad kan gå fel?

Vem som borde vinna? Mikael Holmqvist för "Djursholm". Viktig forskning och aktuell samhällsdebatt i en tegelstenstung volym.


Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra artiklar.