Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Daniel Sjölin: Dina manus förtjänar att bli refuserade

Daniel Sjölin och Eric Schüldt.
Foto: OLLE SPORRONG

I veckans Två män i en podd hanterar Eric Schüldt och Daniel Sjölin påhoppet från Aftonbladets skribent Elina Pahnke om att Expressens redaktion svämmar över av förment ”duktiga pojkar”. 

Vidare är Daniel Sjölin arg på GP:s kulturchef Björn Werner, och kallar dessutom Eric för litterär incel när han förklarar varför Erics manus förtjänar att bli refuserade.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

– Jag nämns ju inte i Elina Pahnkes text, men jag känner mig litet anklagad ändå, säger Eric Schüldt när samtalet kommit in på att hon raljerar över att Jens Liljestrand ”slår ett slag för ansvarsfull spermahantering” – Och upplivad! Jag tycker spermahantering är fundamentalt. Alla har vi blivit till på grund av den. Det är viktigt.

Eric Schüldt jämför detta med hur otroligt menlöst det var för tio år sedan på kultursidorna, då det dag ut och dag in skrevs om internet och fildelning. 

– Det kan vara att män nu inkräktar på en traditionellt kvinnlig arena när de berättar personligt, säger Daniel Sjölin som också kritiserats i Pahnkes text. – Till och med om våra kroppar.

”Det är kultursidans prestige som bygger upp finkulturens murar”

Daniel Sjölin ägnar dock avsnittet mer åt att angripa Björn Werner, som han tycker lismar i debatten om fult och fint i en artikel i GP

– Jag har vigt stora delar av mitt yrkesliv åt att utmana den här gränsen mellan fult och fint åt båda håll. Min bild är klar: Gränsen är inte litteraturbranschens fel. Skyll inte på förlagen. Det är kulturjournalistikens fel. Werner skyller alltså ifrån sig. 

Sjölin öser ur sin fatabur och menar att så fort man försöker göra något som inte är fint, exempelvis skriver en barnbok eller en underhållningsroman eller försöker göra samtalet om litteratur mer tillgängligt, blir man kritiserad för att man överhuvudtaget gör det. Men inte av läsare, tittare eller bokläsare, utan av kulturetablissemanget. Och då inte av kritikerna, som ju har till uppgift att döma, utan av de lösa tyckarna, inte minst kulturchefer som dagligen styr skutan på jakt efter prestige. 

– Bokbranschen trycker böcker, både underhållning och poesi, punkt slut. Men det är på kultursidan som fint och fult uppstår. Om Björn Werner vill riva den här muren bör han titta på sin egen tidning och förslagsvis skriva litet färre krönikor om Clubhouse, det är just den typen av insnöad och branschkåt kulturjournalistik som bygger murar. Det blir ointressant för alla utom de redan frälsta. 

Är män som bara gillar Knausgård litterära incels?

Kring detta undrar Daniel om inte Eric i sin nu unisont hyllade attack på samtida romaner som är obegripliga, egentligen är en litterär incel – en man som dömer ut det mesta som inte är Knausgård bara för att han inte själv lyckats skriva en roman. Eric håller inte riktigt med.

Men avsnittet innehåller också en liten skrivarskola, där Eric bett Daniel titta på ett utdrag ur hans refuserade romanförsök. 

– Du säger nu precis samma sak som den där förläggaren sade när han sågade projektet, säger Eric. – Du pekar på gestaltning och tekniska saker. Men jag tyckte ju att idéinnehållet var det viktiga. Saturnus! Denne grymme gudom som åt upp sina barn, åt upp mänskligheten, men vi kan göra motstånd mot Saturnus - och det gör vi i sabbaten!

– Ja, men det där kommer ju inte fram bara för att du skriver att de ligger ner och tittar upp i himlen och ser Saturnus. Du blir symbolisk och kryptisk, precis det som du själv säger att du hatar modernismen för.

Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=79573&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.