Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spelet som brädar klimatångesten

Spelet "Kalas".
Mats Bigert. Foto: Privat.

Brädspelet "Kalas" skämtar om klimatkollapsens absurditet.

Mats Bigert skriver om ett sätt att hantera ångesten över ett globalt hot som är på väg att bli en mental folksjukdom.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | SPEL. Klimatångesten skapar värmedallrande inre bilder av en biosfär med pyspunka. Ett begrepp som snart uppgraderas till folksjukdom. Finns beredskapen och hur ska vi bemöta detta nya mentala hot? Enligt KBT är bästa medicinen att fronta sin skräck med det man fruktar mest.

Så måste man åka ända till den brinnande staden Paradise i Kalifornien för att gråta ut vid de glödande kolresterna? Eller flyga till den snart igen gröna ön Grönland för att adoptera ett litet kalvat isberg på drift?

Kanske inte. För nu har konstnärerna Lars Arrhenius och Eric Ericson möjliggjort ett möte med klimatångesten hemma vid köksbordet. Det heter KALAS och är ett sällskapsspel som är billigare än en enda terapitimme. Här kan man flyga så mycket man vill utan att klimatkompensera eller köpa andelar i nyplanterad regnskog.

Utgångspunkten är ett barnkalas till vilket man skall införskaffa de nödvändiga ingredienserna och konfrontera de till synes harmlösa produkternas ondskefulla ursprung och natur. Spelplanen, vars estetik är inspirerad av instruktionshandboken till jaktplanet JAS, bär texter tryckta med ekovänlig färg på kartong av återvunnen papp.

 

LÄS MER – Mats Bigert och Lars Bergström: Farväl, Kebnekaise! 

Tragikomiskt verktyg

Och de som spelat duons tidigare sällskapsspel "Välkommen till samhället" och "Panama" känner igen de lakoniska och absurda texterna. På Svalbard kan man till exempel läsa ”Domedagsvalvets frön sover under permafrostens täcke som tinar i midvinterns plusgrader”. Och väl ute på Atlanten får man veta att ”Smältvatten från glaciärer påverkar golfströmmen. Men, på kort sikt så påverkar detta inte ditt kalas. Slå tärningen igen.”

Men spelet är inte bara ett tragikomiskt verktyg för att bota vår klimatångest, utan även ett konsumistiskt kyskhetsbälte vilket erbjuder deltagarna avhållsamhet från den köphets som aktiveras så fort de går utanför dörren.

Jakten på spelets KALAS bokstäver blir även en bildningsresa där man får lära sig bland annat att det går åt 10 kilo fångad fisk för att mata 1 kilo odlad fisk. Även veganerna får sig en slev av den beska guacamolen när avokadon (naturens motsvarighet till danskt fläskkött) kopplas till maffian i Sydamerika.

Och utanför Australiens kust vidgas leendet ännu mer ”Blekta tänder och blekta korallrev. Du och naturen är ett och lever i symbios.” Humorn är nattsvart som ett nyskördat oljesandfält i Alaska. Och skiten vi sitter i så trögflytande att kastrullen håller på att koka torr. 

Inom missbruksterapin talar man om att nå botten innan det går att kravla sig upp igen. Och det är precis där vi befinner vi oss nu. Att spela KALAS blir därför ett uppvaknande ur klimatångestens förlamning.

 

Av Mats Bigert
Mats Bigert är konstnär och del av konstnärsduon Bigert & Bergström.