Ärkebiskop Antje Jackelén och påve Franciskus.Ärkebiskop Antje Jackelén och påve Franciskus.
Ärkebiskop Antje Jackelén och påve Franciskus.
Ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: Sigge Klemetz / STELLA PICTURESÄrkebiskop Antje Jackelén. Foto: Sigge Klemetz / STELLA PICTURES
Ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: Sigge Klemetz / STELLA PICTURES
Påve Franciskus. Foto: Pablo Martinez Monsivais / APPåve Franciskus. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP
Påve Franciskus. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Spänd stämning inför påvens Sverigebesök

Publicerad

I slutet av oktober kommer påve Franciskus till Sverige för att fira gudstjänst i Lunds domkyrka.

Sofia Lilly Jönsson berättar om Svenska kyrkans våndor kring vänskapsbanden med katolicismen.

"Relationerna mellan katolska och Svenska kyrkan blir nog inte bättre efter det här mötet, snarare sämre", säger en katolik i Lund som jag talar med inför påve Franciskus besök i slutet av den här månaden.

Det kommer många gemensamma uttalanden nu från kyrkoledarna som talar om goda relationer. Men stämningen mellan de olika kristna aktörerna är inte helt på topp efter månader av påfrestande förberedelser i ekumenikens tecken. Det talas om att Svenska kyrkan har krävt att påven ska fira sin mässa utomhus på Swedbank-stadion, för att inte den ska överglänsa det gemensamma eventet dagen innan på Malmö arena.

Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén säger kryptiskt i Kyrkans Tidning att man vill ha "en helhet som inte konkurrerar med reformationsevenemangens syfte". Katolska biskopen i Sverige, Anders Arborelius, svarar i samma intervju att "det har retts ut".

Vad det än är som har retts ut, så har saken upprört både katoliker och lutheraner på marknivå. Kanske är allt bara ett stort missförstånd. Kanske är ingenting Svenska kyrkans fel. Men det är talande för det ekumeniska läget att ingen verkar förvånad över tanken att det skulle kunna vara det. Svenska kyrkan har på senare år rört sig bort från andra kyrkor i fråga om saker som äktenskap för homosexuella och politiska frågor.

 

LÄS MER: Svenska kyrkan har hamnat i korselden

Irritationsmoment

Svenska kyrkans bild av detta är att det handlar om mänskliga rättigheter. Men lärofrågorna är bara en parameter i relationerna mellan Sveriges i särklass största samfund och de andra. Bemötandet är en annan.

Det finns också, menar den katolska tidskriften Signums chefredaktör Ulf Jonsson i en aktuell artikel, ett antal irritationsmoment i de ekumeniska relationerna mellan Svenska och katolska kyrkan. Man behöver inte leta länge för att hitta exempel.

I samband med påvens helgonförklaring av Moder Teresa gjorde Helene Egnell, präst i Svenska kyrkan och ledare för Centrum för religionsdialog i Stockholms stift, en uppseendeväckande uppdatering på Facebook: "Hon har fått mycket kritik både för bristande hygien/sjukvårdskompetens, proselytism vid dödsbäddar, kontakter med diktaturregimer samt glorifiering av lidande", skrev Egnell.

 

LÄS MER: Ärkebiskop Antje Jackelén saknar makt

Påvens popularitet

Hon får inga lajks; de flesta anser det nog opassande att ledaren för Centrum för religionsdialog, med en stilig programförklaring:

"I det mångreligiösa Sverige är kunskap, förståelse och samverkan en väg för människor med olika tro att mötas och leva tillsammans i samhället", lägger sig i andra samfunds angelägenheter.

"Egentligen spelar det väl ingen roll för icke-katoliker om hon kanoniserades eller inte?" invänder någon till slut.

Varför bry sig liksom, Svenska kyrkan har ju inte ens helgon?

"Vi kanske inte ber till dem", svarar Egnell, "men i vår ekumeniska tid betyder det mycket vilka en så populär påve som Franciskus upphöjer till föredömen."

Alltså: påven är så populär också hos lutheraner, att lutheraner ska ha en talan gällande vilka han utnämner till helgon, som lutheraner inte erkänner.

Det, måste man säga, är en ny form av ekumenisk logik. Men den är typisk för hur Svenska kyrkan ofta framtonar i dag, som ett slags statskyrka 2.0 som gärna vill gå före och tala om hur dialogen ska skötas, men har desto svårare att efterleva sina egna programförklaringar.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga nyheter!

 

Sofia Lilly Jönsson

Kulturen@expressen.se

Sofia Lilly Jönsson är kulturskribent och chefredaktör för tidskriften Evangelium.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag