Programledareduon i "Opinion live". Foto: Sofia Sabel/SvtProgramledareduon i "Opinion live". Foto: Sofia Sabel/Svt
Programledareduon i "Opinion live". Foto: Sofia Sabel/Svt
Logotypen till nya programmet.Logotypen till nya programmet.
Logotypen till nya programmet.
Olle Palmlöf. Foto: Karina LjungdahlOlle Palmlöf. Foto: Karina Ljungdahl
Olle Palmlöf. Foto: Karina Ljungdahl

Sömnigt, segt och slappt i "Opinion live"

Publicerad

Det utskällda "SVT Debatt" var mot slutet en skam för public service. Men ersättaren "Opinion live" är rena sömnpillret, menar Jens Liljestrand.

I ett alltmer polariserat debattklimat fanns det till slut bara en enda sak som alla kunde var överens om: den bottenlösa uselheten hos "SVT Debatt". Babbligt, onyanserat och tryfferat med typecastade figurer av typen "obstinat snubbe som avbryter för att hojta om nåt helt irrelevant" var programmet så dåligt att det i vissa kretsas blev en statusgrej att tacka nej till inbjudan. Hur den stackars redaktionen alls lyckades fylla upp bänkarna under sista säsongen är en gåta.

Men efter att ha sett den skakiga premiären på ersättaren, "Opinion live", kan jag bara säga: "Kom tillbaka, allt är förlåtet!"

 

Nervös programledare

Då har man ändå turen (om uttrycket tillåts) att få ägna första programmet åt "Kölngate". En enormt uppmärksammad och superklickad nyhetshändelse som folk har en massa åsikter, om och som väver in laddade ämnen som migrationspolitik och kvinnoförtryck – kan man få ett mer tacksamt utgångsläge?

Ändå lyckas Olle Palmlöf sabba det helt. Valet av den rutinerade och dokumenterat orädde före detta radioprofilen som programledare känns piggt och fräscht tills man inser att han är dåligt förberedd, dåligt inläst och allmänt nervös. Han stakar sig, tittar ner i manuskorten, säger "eh" och "öh" i varannan mening. Ibland försöker han använda en lite gamängaktig humor som kanske funkade i "Pippirull" men faller platt i ett seriöst sammanhang ("dansvåldtäkt, det låter ju inte så trevligt!").

 

Sval publik

Redaktionens katastrofala val att bjuda in fem medelålders män på raken till debattbordet – för att prata om massövergrepp på unga kvinnor? – kan vi kanske skriva upp på nybörjarkontot. Värre är att programledaren har så enormt dålig publikkontakt. Var är applåderna och buropen? Var är de uppsträckta händerna, varför försöker ingen få ordet? Ingen avbryter, ingen faller någon i talet, ingen verkar bry sig ett skit.

"Det är väldigt högt tonläge i den mediala debatten" säger Olle Palmlöf, och verkar närmast nöjd med att detta tonläge har dämpats till ett artigt småprat i hans eget program.

I nästa vecka är det Belinda Olssons tur att leda "Opinion live". Låt oss innerligt hoppas att hon kan hitta gaspedalen i ett program som just nu känns lika upphetsande som ett "Plus" utan soptunna.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag