Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Som jag skämdes när "På spåret" ratade mig

Nina Lekander fick inte vara med i SVT:s "På spåret".
BROMS. När Kristian Luuk och programledarkollegan Fredrik Lindström drar i gång en ny säsong av "På spåret" i morgon kväll är Expressens Nina Lekander inte med.Foto: Bo Håkansson / BILDUPPDRAGET
TRÖSTERIKA. Superältarna Jenny Jägerfeldt och Johanna Thydell.

Alla får inte vara med när fredagsmyset "På spåret" drar i gång i morgon kväll.

Nina Lekander berättar om när hon blev ratad och började undra vart hon egentligen var på väg.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

"På spåret" deltagagare 2016

Göran Hägglund och Olivia Wigzell

Kakan Hermansson och Jan Hermansson

Jonas Eriksson och Åsa Sandell

Malou von Sivers och Sigge Eklund

Kristin Lundell och Johan Hilton

Charlotte Gyllenhammar och Erik Niva

Kalle Lind och Isobel Hadley-Kamptz

Bea Uusma och Kristoffer Appelqvist

Ronny Svensson och Anne-Lie Rydé

TRE PODDTIPS OM SKAM

1. "Jag är sjuk i huvudet" av Jessica Ekman och Viktor Åkerblom. Ser fram emot att lyssna på avsnitt 63 där de ställer frågan "Vad innebär det att ha självinsikt?"

2. "Superältarna" av Jenny Jägerfeld och Johanna Thydell. Både roligt och lärorikt.

3. "Februaripodden" av Jonatan Unge och Ola Söderholm. Två yngre män som inte skäms över att de skäms och inte alltid pratar om impotens.

Visst, jag bad om det och får skylla mig själv. För några år sedan då kollegan Nils Schwartz fortfarande var med oss. Då mejlade jag redaktionen för "På spåret" och sa att jag minsann var himla duktig, i alla fall om jag fick bilda lag med Nisse eller min storebror – någon smart och bildad gärna äldre herre som till råga på allt kunde saker om sport och fysik, för därvidlag är jag helt dum i huvet.

Tiden, tillika åren gick; ingen svarade på mitt skryt- och skrymtmejl, men med rätt sällskap framför tv:n kunde jag ibland slå till och med Göran Everdahl och min gamla bästis Helena von Zweigbergk som jag då kunde sms-reta. Ett par gånger klarade jag till och med frågor i tyska "Wer wird millionär?". Övermodet traskade på.

 

LÄS MER: Här är årets "På spåret"-deltagare

Nervös skrytmåns vid tv-huset

Så hörde producenten för programmet av sig: ville jag provfilma? Självklart. Emellertid fick jag inte igenom mina partnerförslag som var brorsan, min man eller min sons pappa.

Jag for till Stockholm ganska ovetande, samtidigt glad och nervös – både för själva resandet och provfilmningen. Drack ett lugnande glas vin. Satt i solen utanför tv-huset på Oxenstiernsgatan och läste. Upptäckte att Kalle Lind satt bredvid. Hälsade. Tänkte: Oj, han är ju döbra.

Och värre ändå: Cay Bond och Erik Niva. Den sistnämnde parades ihop med mig, värsta sportgeniet med härligaste dialekten, vilken flax!

 

LÄS MER: Det gör vinnanra av "På spåret" i dag

Operaexperterna slår till

Men sen. Drog Luuk och Lindström i gång showen i en faslig fart. Det kändes till en början tryggt och gemytligt med energiknippet Niva till höger om mig – det vräktes på med fotbollsfrågor som förstås han kunde besvara, liksom vidhängande geografiditon. Plötsligt handlade det dessutom om opera, ack och ve. Varvid lag Bond-Lind bondade eller lindade ihop sig till värsta vinnarmaskinen.

Det gick ett par veckor och sedan kom mejlet: tack, men nej tack. Hu vad jag grät. Skammen, skammen, skammen. I samma veva fick jag dessutom foten från tidskriften Fokus där jag hade skrivit väl inte helt usla spalter? Ingen ville längre ha mig. Alla andra var mycket bättre, roligare, smartare och mer eftertraktade än jag.

 

LÄS MER: Hänger du med i "På spåret"-frågorna?

Överskattning straffar sig

Tacka vet jag skuld. En sådan brukar ju gå att sona eller betala av på och gäller beteende snarare än den identitet som rubbas så av skam. I skammen bor en publik som ser hur misslyckad man är och hur man har överskattat sig själv. Samtidigt som man skäms över att man skäms – en vuxen och redan genomterapeutad yrkesmänniska borde stå över sådana lyxproblem.

Trösten kom först ett par månader senare i författarna Jenny Jägerfelds och Johanna Thydells utmärkta podd "Superältarna", ett avsnitt på temat skam. Där berättade Jägerfeld att hon hade provfilmat för "Fråga Lund" och varit nog så säker på att hon skulle få vara med. Men icke. Skammen, skammen, skammen.

Om inte ens denna intelligenta, mångkunniga, humoristiska och Augustprisbelönta 42-åring kvalade in i "Fråga Lund", så … är jag kanske inte helt och hållet urbota. Möjligen törs jag till och med bita huvudet av skammen och kolla på den nya säsongen av programmet samt sluta skygga för att läsa Fokus.

 

Nina Lekander är kritiker i Expressen Kultur.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook så att du inte missar några texter.