Som av en händelse

Publicerad

Karin Olsson bläddrar i nyutgiven barnpornografisk manga.

HD ska när som helst avkunna dom i mangamålet. Då skickar Karl Anderssons

"svenska exilförlag" i Berlin ut en ny serietidning med – porrmanga föreställande pojkar.

 

Recensionsdatum är satt till den 1 april, vilket måste ses som ett subtilt skämt. Det står uttryckligen att tidningen innehåller "tecknat pojksex"; seriefigurerna ska alltså se ut som minderåriga.

Detta kulturuttryck brukar knappast recenseras, men om någon ändå skulle vilja göra det skulle den bisarrt nog behöva frukta barnporrlagen som kriminaliserar att man tittar på fiktiva bilder av det här slaget. Jag har sett de teckningar som fällde Simon Lundström, och bilderna i denna serietidning är minst lika explicita.

 

Karl Andersson är känd för tidningen Destroyer, som stoltserade med sin dyrkan av pojkars skönhet på ett ytterst publicistiskt tveksamt sätt. Det är sannolikt inte en slump att hans förlag lanserar titeln Entartete shota just nu. Tidningen borde förstås inte behöva misstänkas vara olaglig, hur illa man än tycker om denna udda genre, och det gör man. Men fantasier är fantasier, om än i tryckt form.

 

Karin Olsson

karin.olsson@expressen.se

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag