Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Solsidan revisited

Grand Hotel
Foto: Christina Andersson
Johan Wirfält åker med på klasskampsbussen till Solsidan i Saltsjöbaden.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

"Odla ditt klasshat." Förbundet Allt åt allas överklass-safari till Solsidan har väckt en del uppståndelse på sistone. SvD rapporterade att en lokalbo "tagit illa vid sig" och polis-anmält den guidade turen till Sveriges mest välkända villakvarter.
På Facebook har Saltsjö-badens yngre garde hotat presumtiva besökare med stryk.
När den gula safaribussen i går rullade in framför Grand Hotel i Saltsjöbaden nosade nyhetsredaktionerna alltså klasskrig. Rapport, TV 4 och Sveriges Radio var på plats. Aftonbladet skickade stjärn-kolumnisten Peter Kadhammar, i kompakt fårskinnsmössa.
Visst uttryck för överklassig arrogans kunde också anas i vinterkylan. En tonåring skränade att arrangören Shabane Barot inte var "svensk". Utanför Fridas grill kastade kids i dyra dunjackor ägg på bussen.
Men annars var det en gemytlig tillställning. Saltsjöbadsandan och 30-talsuppgörelsen om en konfliktfri arbetsmarknad fick ta skit i ett kortare föredrag, men präglade på sätt och vis ändå eftermiddagen.
Vänliga samtal, inte stridsåtgärder, dominerade.
"I fem av de 13 hushållen på den här gatan bor risk- kapitalister. De har samtliga försökt smita från skatten", sa medarrangören Martin Fredriksson. En bit bort muttrade en distingerad äldre herre att Solsidan i själva verket låg på andra sidan kullen.
Detta var tydligen Rösunda.
På väg tillbaka mot Stockholm var det frågesport, förstapris en butelj billigt bubbel. Vinnaren var nykterist, och lovade att göra med sin flaska mousserande som landets unga överklass - vaska den.
Samförstånd, Saltsjöbadsmodellen.