Wikileaksgrundaren Julian Assange har öppet deklarerat att han är kritisk mot "den judiska världsåskådningen". Foto: All over press
Wikileaksgrundaren Julian Assange har öppet deklarerat att han är kritisk mot "den judiska världsåskådningen". Foto: All over press

Solkar ner sig

Publicerad
Uppdaterad
Julian Assanges antisemitiska språkbruk blir alltmer oförblommerat.
Magnus Ljunggren nagelfar Wikileaksgrundarens konspirationsteorier.
Julian Assange ska utlämnas till Sverige. Hans vän Israel Shamir - Wikileaks ryska språkrör som talar om Hitlers "realism" i försöken att skydda den tyska nationen från judarna - hoppas nu kunna rädda honom undan den svenska skenrättvisan.
Han har bildat en vänförening och en stödfond i Moskva och räknar med att Assange ska ta sin tillflykt till Ryssland om bara den engelska högsta domstolen upphäver utlämningsbeslutet. Visum är redan klart.
Banden mellan Shamir och Assange är starka. Avhopparen Daniel Domscheit-Berg avslöjar att Assange övervägde att gömma Shamir bakom ännu en pseudonym (den sjätte i ordningen) när avslöjandena kom om dennes galopperande judehat. De båda har tät telefonkontakt. När Assange greps stod han just i begrepp att resa till Ryssland. Nyss tillbragte Shamir enligt egen utsago en vecka i hans närhet.
I dagsläget förefaller Assange alltmer svårartat smittad av de shamirska föreställningarna om judar som - via USA och Israel - behärskar internationella medier.
Han har öppet deklarerat att han är kritisk mot "den judiska världsåskådningen", vad detta nu är.
I en stor al-Jazeera-intervju vid nyår lät han förstå att New York Times styrs av en "judisk lobby".
När en närgången BBC-granskning häromveckan inte passade honom slängde han ur sig att producentens fru var lierad med "sionismen". Sedan Guardian - bland annat på grund av Shamirberoendet - brutit med honom har han i samtal med Private Eye pekat ut chefredaktören för Guardian (som skrivit en bok om Wiki- leaks) som jude.

Vi vet att det var Assange som per e-post tog den ursprungliga kontakten. Någon gång i Wikileaks startskede hade den unge australiern kommit över en bok av Shamir som gjort intryck. Kanske kände han igen något av sig själv i den andre: en världsnomad som flackar mellan länder och kontinenter.
Härförleden skrev Shamir i sitt rödbruna Moskvaorgan Zavtra att de svenska "amazoner" som satt åt Assange i själva verket är klonade i "amerikanska ideologiska laboratorier".
Det är "CIA-feminismen" som håller Sverige i strama tyglar. Typiskt nog skulle den ena av de båda kvinnorna som anmälde Wikileaksgrundaren genom dissidentmöten ha fullgjort hemliga underminerande uppdrag på Kuba. Assange hakade förstås på. I denna stund verkar han helt övertygad om att det är USA som har beställt fram våldtäkts-åtalet i "feminismens Saudiarabien".
Den kända bilden med Shamir som en mörk skugga bakom den framåtlutade Assange får så sina symboliska övertoner.
Det börjar likna en tragedi. Wikileaks och Assange själv har redan gått ut med intetsägande dementier - vad hjälper det? Hackervärldens oförvägne Robin Hood sitter där fastskruvad i det rödbruna greppet, med ett allt-mer oförblommerat antisemitiskt språkbruk.
Guardians chefredaktör Alan Rusbridger vill i sin egenskap av jude sätta dit honom, förklarade han alltså för Private Eye. Nu råkar Rusbridger inte alls vara ett judiskt namn - men Assange hade genast svar på tal: svågern och medförfattaren David Leigh är jude, det räcker.

Magnus Ljunggren
kulturen@expressen.se

Magnus Ljunggren är professor emeritus i rysk litteratur vid Göteborgs universitet.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag