Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sökes: fler fristäder

Expressens kulturchef Karin Olsson efterlyser fler svenska fristäder.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

I snart tolv år har den svenskeritreanske journalisten och författaren Dawit Isaak suttit fängslad i en av världens vidrigaste diktaturer. Han har många kolleger runtom i världen som likt honom betalar ett ofattbart högt pris för att de valt att tänka och skriva fritt. Samtidigt som de digitala möjligheterna att publicera sig har inneburit något av en yttrandefrihetsrevolution, ser vi i dag också en motsatt strömning av censur och förföljelse.

Freedom houses återkommande undersökning av pressfriheten konstaterade förra året att den generella trenden är negativ. Bara 14 procent av jordens befolkning har tillgång till vad som kan betecknas som ett oberoende medielandskap.

 

Även den litterära friheten är ansatt. Ta till exempel Vitryssland, landet som brukar kallas för Europas sista diktatur, vars bokbransch är strikt statskontrollerad och där regimkritisk eller annan misshaglig litteratur måste ges ut illegalt. Detta i ett land vars huvudstad ligger bara 120 mil från Stockholm. Medan arbetet för att uppmärksamma Dawit Isaaks fall går vidare, måste vi anstränga oss mer för att hjälpa dem som ännu inte hamnat i samma situation.

Efter fatwan mot Salman Rushdie utvecklades ett fristadssystem, där städer under en begränsad tid kunde ge bostad och arbetsro åt en hotad författare, dramatiker eller journalist.

I dag finns 40 fristäder totalt i världen, varav sju i Sverige. Ett måttligt engagemang för ett land som stoltserar med en av världens äldsta och friaste tryckfrihetslagstiftningar. Jämför med Norge, som har nästan dubbelt så många fristäder. En bragd större än Northugs guldmedaljer.

Därför startar Expressen Kultur kampanjen #fristad i samarbete med Svenska PEN för att få fler svenska kommuner att vilja ansluta sig till fristadsprogrammet. Expressen har de senaste åren frågat hundratals makthavare på riksnivå vad de gjort för Dawit Isaak. Nu är det dags att fråga kommunerna vad de har gjort för att ge en förföljd författare ett andrum.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!