Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Sociala medier är ingen rättslig frizon"

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke anklagas för att vilja inskränka yttrandefriheten – nu svarar hon på kritiken Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
GP:s Emanuel Karlsten är en av skribenterna som har riktat kritik mot Alice Bah Kuhnkes uttalande. Foto: Ylwa Yngvesson
Jonas Gardell skrev ett öppet brev om mordhot och fejknyheter till Facebooks vd Mark Zuckerberg. Foto: Jessica Gow / Tt / TT NYHETSBYRÅN

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke anklagas för att vilja inskränka yttrandefriheten efter sitt utspel i Expressen Kultur om "tvingande åtgärder" mot Facebook.

Här svarar hon på kritiken.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Att leva i de medvetna missförståndens tidevarv är minst sagt utmanande. Nyligen avslutades en valrörelse i USA där fejkade nyheter och medvetna lögner alltför ofta stod i vägen för människors möjligheter att bilda sig en uppfattning om vad vägvalen handlade om.

För att komma tillrätta med det samhällsproblem som hatet och hoten innebär är en dialog med de som tillhandahåller infrastrukturen nödvändig. Vi måste arbeta tillsammans mot hatet och hoten. Det är den enda hållbara vägen. Många, inklusive kollegor i andra nordiska länder, vittnar om att Facebook under en längre tid har undvikit att delta i diskussioner och debatt vid ett flertal tillfällen.

I Expressen påstår GP:s kolumnist Håkan Boström att regeringen vill styra vad människor skriver på Facebook.

I GP har det gått ännu längre, Emanuel Karlsten säger att jag vill ha det som i Nordkorea. Att likna samtal med Facebook vid hur situationen är i Nordkorea kan bara göras av någon som aldrig satt sin fot där eller på riktigt upplevt hur förtrycket tar sig uttryck. Kom förbi på en fika så kan jag berätta.

Förtrycket i Nordkorea är på riktigt, Boströms och Karlstens påståenden är det inte.

 

LÄS MER: "Bah Kuhnkes syn på Facebook är livsfarlig"

 

Sociala medier är ingen rättslig frizon där du kan begå hatbrott i lugn och ro. En skärpt lagstiftning mot hatbrott är en åtgärd som anses motiverad för att stärka den personliga frihetens ramar som annars riskerar att begränsas. Arbetet mot hatbrott kräver ett helhetsgrepp, både förebyggande och rättsliga.

– Regeringen kommer under 2017 att lämna en proposition till riksdagen om att inkludera transpersoner i brottet hets mot folkgrupp, så att transpersoner får ett fullgott skydd i lagen.

– Just nu arbetar jag med en handlingsplan mot hat och hot för att värna det demokratiska samtalet med särskilda insatser för journalister, förtroendevalda och kulturskapare.

– Även om det rättsliga skyddet stärks så måste vi också satsa på det förebyggande arbetet i ex skolor. Därför avsätter vi stora belopp för att stärka barn och ungas möjligheter till källkritik och kritiskt tänkande, inte minst på nätet. Även kampanjen No Hate Speech har förlängts.

– Nyligen tog justitiedepartementet emot en utredning som föreslår att brottskatalogen i lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor utvidgas till att omfatta även bl.a. olaga hot.

– Utredningen föreslår också bl.a. att straffbestämmelserna om olaga hot och ofredande utvidgas och att förtals- och förolämpningsbestämmelserna moderniseras.

 

LÄS MER: Jonas Gardell i öppet brev till Facebook – "Du måste skämmas"

 

Jag hoppas att det vi nu ser är början på en debatt om hur vi på bästa sätt kan förebygga och förhindra det hat och hot som Jonas Gardell och alltför många andra konstnärer och journalister lever under varje dag. Jag hoppas och tror att Facebook kommer att delta aktivt i det arbetet.

Alla ska kunna delta i det demokratiska samtalet, inte bara ledarskribenter och krönikörer.


Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister (MP)

 

Efter publicering har artikeln tillfogats en ändring: Håkan Boström är inte ledarkskribent i GP, utan fristående kolumnist.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!