FN tar strid för Julian Assange. Foto: Kirsty Wigglesworth/APFN tar strid för Julian Assange. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP
FN tar strid för Julian Assange. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP
Edward Snowden försvarar Assange. Foto: The Guardian/Getty ImagesEdward Snowden försvarar Assange. Foto: The Guardian/Getty Images
Edward Snowden försvarar Assange. Foto: The Guardian/Getty Images

Snowdens försvar för Assange stinker

Publicerad

Ska man skratta eller gråta över att FN tar strid för Wikileaksgrundaren Julian Assange? Jag måste nog välja det senare.

Nog för att FN svajar både här och där. Till exempel var valet att ge Saudiarabien uppdraget att övervaka hur kvinnor behandlas i världen kanske en smula överraskande. Men FN har gjort flera viktiga insatser mot våldtäkt. Resolutionen 1820 från 2008 var ett viktigt genombrott för att våldtäkt under väpnad konflikt skulle betraktas som ett internationellt krigsbrott. Utrikesminister Margot Wallström hade tidigare FN:s mandat att bevaka just den resolutionen.

Så visst är det sorgligt att FN:s oberoende arbetsgrupp i frågan om godtyckliga frihetsberövande UNWGAD (Working group on arbitrary detention), har kommit fram till att Assange frihetsberövats på ett sätt som strider mot internationella åtaganden. De ska ha gjort en egen utredning, vilken helt måste ignorera den avgörande detaljen att Assange gömde sig - helt frivilligt! - på Ecuadors ambassad för att undvika att bli förhörd om våldtäktsmisstankarna i Sverige.

Där andra ser en person som med berått mod undanhåller sig rättvisan, ser FN ett offer för det svenska rättssystemet (som för övrigt är topprankat i fråga om rättssäkerhet). Det är tre män som har fattat beslutet.

 

Den enda kvinnan i gruppen, från Assanges hemland Australien, var inte närvarande. En ukrainsk expert röstade också emot, eftersom han menade att gruppen inte hade mandat för frågan. Patriarkatets triumvirat i FN:s tjänst består av Mr Hong från Sydkorea, Mr Guevara från Mexiko, och Mr Adjovi från Benin. Samtliga är extremt välutbildade och välrenommerade. Och sätter av allt att döma Assanges konspirationsteorier framför frågan om kvinnofrid.

Men så har Assange, ända sedan han anhölls i Sverige 2010 för våldtäkt och sexuellt ofredande av två kvinnor, backats upp av ett hov av framför allt kända män som tindrar kring den nu bedagade digitale superhjälten. Världsnamn som Oliver Stone, Michael Moore, Ken Loach, Danny Glover och Bill Maher har alla stöttat Wikileaksgrundaren under hans självvalda flykt. Även den så omhuldade visselblåsaren Edward Snowden rusar nu till Assanges försvar. Under fredagskvällen kritiserade han på sitt miljonkonto på Twitter Storbritanniens och Sveriges avvisande av FN-gruppens rättsliga analys. Det ger grönt ljus för varje diktatur att strunta i FN, menar han.

 

Förutom att Snowden glömmer att FN redan står på god fot med världens diktaturer, till och med bjuder in dem i sitt råd för mänskliga rättigheter, spottar han på de kvinnor som gått till polisen för att få sina anklagelser prövade.

Hur vore det om han i stället varnade för vad det sänder för signal till världens kvinnor att en informationsaktivist som en gång stått upp för sanningen, precis som han själv, nu gör allt för att låta den förbli höljd i dunkel. Man kan hålla sig för skratt.

 

 

 

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag