Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snart kan Kulturkvinnan inta Élyséepalatset

Foto: YOAN VALAT / EPA / TT
Foto: YOAN VALAT / EPA / TT

Ida Ölmedal har särskilda skäl att hoppas på att Macron tar hem segern i det franska presidentvalet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Gode Gud, låt Emmanuel Macron vinna valet! Då intar nämligen Kulturkvinnan Élyséepalatset. 

En presidentkandidat med en 24 år äldre hustru – snacka om välarrangerat mindfuck i ett land där det är standard att de manliga presidenterna har yngre älskarinnor. 

Själv får jag bubblor i magen av historien: Brigitte Trogneux var fransklärare på Macrons gymnasium. Han spelade i hennes teatergrupp och hon bedrog sin bankirmake med den talangfulle studenten. Skandal! Macron skickades till ett annat gymnasium i Paris. Tio år senare gifte de sig.

Varför bryr jag mig? Jag, som alltid slagits för unga tjejers rätt att dejta äldre män utan att stämplas som utnyttjade sexobjekt? 

 

LÄS MER: Ebba Witt-Brattströms bok om "kulturmannen"

 

Tja, det uppenbara är väl att förhållandet öppnar ett fönster i det trånga fängelse som dessa eviga följetonger om de manliga franska presidenterna och deras unga älskarinnor bildar. Som kvinna ser man ju bara strecket på marken närma sig – 30? 40? – där man blir osynlig, passé. 

Men framför allt unnar jag verkligen även män berusningen av mötet med Kulturmannen – eller ja: Kulturkvinnan. 

Jag fantiserar om att Macron drogs till ljuset hos en vacker, äldre, bildad mentor. Att han njöt av att få sammantvinna sin åtrå för allt hon hade med åtrån inför det liv han fantiserade om för sig själv. 

Jag har förstås ingen aning om det var så det var. Men jag tillåter mig ändå att gå med lite lättare steg när jag tänker på Brigitte Trogneux, Kulturkvinnan, och hennes unga, snygga blivande presidentmake.

 

LÄS MER: "Jag vill ge Agneta Pleijels bok till mig själv som ung tjej"

 

Ida Ölmedal är vikarierande biträdande kulturchef på Expressen.

I en tidigare version av texten stod det att den franska offentligheten spridit rykten om Macron skulle vara homosexuell. Den meningen har tagits bort, eftersom ryktesspridningen under valkampanjen tros ha börjat hos den ryskkontrollerade sajten Sputnik.