Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Smutskastning

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Katrine Kielos

 artikel "Mörkbrun skymning" (Expressen 8/2) innehåller en lång rad kränkande och felaktiga påståenden rörande mig och min verksamhet som konstnär. I artikeln påstås att jag, efter att ett tjugotal av mina målningar ställts ut på Moderna museet våren 2006, skulle ha "fått för mig" att jag är konstnär. Faktum är emellertid att jag har varit verksam som konstnär långt före Modernautställningen 2006. Jag har till exempel deltagit i Florensbiennalen för modern konst under 2003 och 2005. År 2003 tilldelade för övrigt biennalens jury mig ett femtepris i klassen bästa måleri för det, enligt Kielos, "hötorgsskräp" som jag ställde ut. Katrine Kielos hävdar vidare att jag år 2002 skulle ha skickat ett "hotbrev" till Dorinel Marc. Uppgiften är felaktig. Jag har aldrig hotat vare sig Dorinel Marc eller någon annan. Däremot tillskrev jag under 2002 Dorinel Marc i hans egenskap av jurymedlem för Liljevalchs Vårsalong och framförde ett antal kritiska synpunkter på konstutställningen i fråga. Den som till äventyrs skulle vara intresserad av innehållet i den korrespondensen kan läsa Dorinel Marcs egen redogörelse för densamma på Moderna Museets hemsida. Av Dorinel Marcs beskrivning framgår klart att jag inte framförde några hot. Evenemanget på Konstnärshuset, under vilket mitt porträtt av Karolina Lassbo ställdes ut, beskrivs i artikeln felaktigt som en vernissage anordnad av mig. I själva verket var det fråga om ett releaseparty anordnat av Leo Förlag, till vilket jag hade bjudits in att ställa ut ett antal av mina målningar.

Slutligen kommer

 jag till den anklagelse som jag själv betraktar som allvarligast och mest kränkande. Katrine Kielos påstår att jag skulle befinna mig "långt ute på den främlingsfientliga högerkanten". Det sägs inte rakt ut i artikeln, men bland annat genom att i sammanhanget använda adjektiv som "mörkbrun" antyder Kielos också att jag skulle vara nazist. Påståendena är felaktiga och kommer från min sida att föranleda en anmälan till justitiekanslern för förtal. Jag är varken främlingsfientlig, högerextrem eller nazist.

Tyvärr är det

 inte första gången som jag utsätts för smutskastning av det här slaget. Det som ständigt har anförts till stöd för påståendet att jag skulle vara nazist är att jag har målat ett porträtt av den 17-årige skinnskallen Daniel Wretström som mördades i Salem i december 2000. Jag har vid upprepade tillfällen förklarat att jag målade porträttet i protest mot att en mördad pojke, som knappast kan ha hunnit skaffa sig några genomtänkta politiska åsikter, efter sin död avhumaniserades av massmedia och hängdes ut som "den lilla nazisten".  Om Katrine Kielos anser att det gör mig till högerextrem säger det mer om hennes människosyn än om min.

FOTNOT: Katrine Kielos svarar i morgondagens tidning.