Foto: Suvad Mrkonjic
 Foto: Suvad Mrkonjic

Smutskastar av dolda skäl

Publicerad
Uppdaterad
Kajsa Ekis Ekman ger Petra Östergren svar på kritiken.
Jag hade väntat mig att Petra Östergren skulle bli irriterad på min bok Varat och varan. Något annat vore konstigt då stora delar av boken handlar om henne. Östergren är den debattör som mest högljutt framfört berättelsen om sexarbetaren i Sverige. Enligt denna berättelse är prostitution ett jobb som vilket som helst, en sexualitet för frigjorda kvinnor och till och med ett feministiskt val.
I min bok visar jag hur denna berättelse har kommit till som ett led i bland annat Hollands legalisering av sexindustrin. Holland har sedan 80-talets början satsat stora summor pengar på att sprida idén om prostitution som ett yrke. Då sexindustrin växer, bland annat på grund av trafficking, rekommenderade ILO stater att legalisera den för att få tillgång till skatteintäkter. Berättelsen om den starka, självständiga sexarbetaren kommer här väl till pass.
Jag visar hur debattörer som Östergren målar upp en idealiserad bild av prostitution. Jag visar hur de förtiger erkända fakta som att kvinnor i prostitution har 40 gånger högre dödlighet än andra, att 71 procent har blivit utsatta för fysiskt våld under prostitutionen och att 89 procent vill sluta och skulle kunna göra så om de kunde.
Jag analyserar hur Östergren döljer männens ansvar för detta och skyller problemen i prostitution på feminister. Men Östergren låtsas inte om kritiken mot henne själv. Hon väljer i stället strategin att anklaga mig för sakfel och ohederlighet. Ingen recensent har sett dessa fel, menar hon, eftersom de inte är lika kunniga som hon.

Ja, vilka är de då? Inte blir man klokare av hennes text. Hon menar att boken är ”ohederligt underbyggd” men säger inte hur. Hon kallar mitt material ”skralt” men säger inte varför. Man måste väl ha på fötterna om man anklagar någon?
De få exempel hon tar upp stämmer inte ens. Det ena är: ”Beskrivningen av surrogatmödrars villkor baseras på en 16 år gammal amerikansk wallraffartikel.” Nej, Östergren, beskrivningen av surrogatmödrars villkor baseras på flera forskare som Helena Ragoné och Amrita Pande, journalister som Arlie Hochschild, människorättsexperter som Anil Malhotra och surrogatmödrars vittnesmål.
Det enda wallraffreportage som hittills gjorts inom surrogatindustrin är Susan Inces från 1994, vilket gör att det finns skäl för att ta med det. Särskilt eftersom jag i nästa mening refererar till en studie från 2007 av Olga van der Akker som bekräftar att Inces uppgifter fortfarande står sig.
Nästa hårresande avslöjande av Östergren är att: ”Maria, som hon skrivit om i Pockettidningen R, säger en sak där och något annat i boken.”
Ja, skillnaderna är av typen: ”En kock lagar mat, gästen äter.” (Pockettidningen R) och ”Det är gästen som äter och kocken som lagar.” (Varat och varan) Det beror på att det ena är en intervju i formen fråga-svar, och det andra en sammanfattning av våra samtal. Det är två helt olika saker, och ingenstans påstår jag att boken skulle citera Pockettidningen R.

Vidare är det knappast någon hemlighet att Laura Agustín tillhör lobbyorganisationen Network of sex work projects. Det har hon själv uppgett flera gånger, bland annat i antologin Regulating sex (Bernstein och Schaffner 2005).
Att det är smutskastning Östergren försöker sig på blir pinsamt uppenbart. Men eftersom hon inte har något konkret att komma med, övergår hon till att associera mig med diverse dåligheter.
Hon hävdar att jag får sympati för att jag är en ung kvinna, och avfärdar prostitutionsforskningen med att den är gammal eller radikalfeministisk. Hon kallar det etnocentrism att engagera sig emot exploatering av indiska kvinnor, trots att det med alla mått mätt borde vara tvärtom.
Allt detta är symptomatiskt för de senaste årens prostitutionsdebatt. Den har handlat om allt annat än att män köper sex. I stället har den kretsat kring nidbilder av feminism, floskler om sex och iskallheter om ekonomiskt trängda kvinnors livsbetingelser.
Jag förstår att Östergren retar sig på min bok. Men vad som blir allt mer uppenbart är att många nu välkomnar en annan debatt.

Kajsa Ekis Ekman
kulturen@expressen.se

Kajsa Ekis Ekman är kulturjournalist och författare till boken Varat och varan.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag