SOM DU OCH JAG. Krishantering i "Efter vågen". Foto: Jonas Jörneberg.SOM DU OCH JAG. Krishantering i "Efter vågen". Foto: Jonas Jörneberg.
SOM DU OCH JAG. Krishantering i "Efter vågen". Foto: Jonas Jörneberg.
Anna Fahlstedt och Kalle Nilsson. Foto: Jonas jörneberg.Anna Fahlstedt och Kalle Nilsson. Foto: Jonas jörneberg.
Anna Fahlstedt och Kalle Nilsson. Foto: Jonas jörneberg.

Smärta och ljus i livet efter den stora vågen

Publicerad

543 svenskar dog och över 1 500 skadades i tsunamin 2004.

Anna Håkansson ser livet efter den stora vågen bli tonårsteater på Teater Pero.

Tsunami, posttraumatisk stress, psykoterapi. Det finns en märklig analogi mellan de tre ord som skulle kunna sammanfatta "Efter vågen". Då är det också en klassisk utvecklingshistoria där Lotta, som förlorar sin sambo Jacob när flodvågen drar in över Khao Lak i Thailand, står i centrum.

Teater Peros scen är tom sånär som på en gitarr och skådespelarna Anna Fahlstedt och Kalle Nilsson. Med chosefri vardaglighet återberättar de Lottas resa från fysiskt och psykiskt mer död än levande till långsamt återerövrande av livet. Tillsammans mjukar de upp det tragiska genom att med stillsam humor fånga upp fina komiska detaljer i Lottas interagerande med den familj och de vänner som utgör hennes krockkudde.

Svägerskans överdrivna barnkalasomsorger, zonterapeutväninnans fysiskt påträngande övertalningsförmåga eller mammans dammsugarföring. Pjäsen är baserad på boken "För då minns jag kärleken" av Minna Tunberger som bygger på Charlotte Alvins egna upplevelser av katastrofen.

 

Varför regissören Peter Engkvist, som tillsammans med skådespelarna även dramatiserat boken, fastnat för just denna historia bland de tusentals levnadsöden som förändrades efter tsunamin kan man fundera över.

Svaret kanske ligger i dess igenkännbarhet. Lotta och Jacob är två av de många svenskar med liknande bakgrund som plötsligt fick mattan bortryckt under sina fötter när semesterparadiset förvandlades till ett helvete. Den där känslan av att det kan hända även oss, vilka vi än är.

"Efter vågen" är stundtals väl enkel återberättarteater präglad av sin "allt ordnar sig till slut"-utveckling, framkallad av en nästan helgonförklarad psykoterapeut.

Men när den ofrånkomliga känsloanstormningen sköljer över publiken förmår föreställningen hålla balansen. Med befriande brist på sentimentalitet och okonstlad vänlighet tar skådespelarna oss i handen och leder oss genom smärtan ut i ljuset.


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Anna Håkansson
Anna Håkansson
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag