Slutrecenserat i tidningen Vi

Tidningen Vi.

Jens Liljestrand om en kulturskandal som har hamnat i skuggan.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Sedan några veckor rasar en debatt på kultursidorna om litteraturkritikens villkor, i kölvattnet av ett uppmärksammat tal av Kjell Espmark på Svenska Akademiens högtidssammankomst den 20 december. Det slående är fixeringen vid dagspressen.

I skuggan av den tämligen förutsägbara diskussionen om frilansbudgetar, urvalskriterier och texternas densitet, har exempelvis tidningen Vi helt enkelt upphört att publicera recensioner. Medarbetarna fick före jul ett gruppmejl där de informerades om att recensioner är ett "onaturligt inslag i en bred månadstidning", skriver den avpolletterade kritikern Marie Peterson på sin blogg.


Detta sker alltså på en anrik månadstidning, startad 1913, som sedan 1947 delar ut ett fint litteraturpris och arrangerar välbesökta författarkryssningar med "Vi:s litteraturbåt". Den typ av tidning som man hittar på soffbordet (eller på toaletten) hos det kulturbärande skiktet mellan 40 och 80.

När en sådan publikation inte längre anser sig ha utrymme för så "onaturliga inslag" som litterära omdömen, är det (och här är jag enig med Åsa Linderborg) ett smärre mirakel att kultursidorna på Expressen eller Aftonbladet står emot klickjakten.


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.