Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sluta tramsa och väx upp, Ola Rapace

Allt hade inte behövt gå åt helvete.
Foto: Acast
Martina Montelius och Gunilla Brodrej.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ola Rapace.
Foto: SVEN LINDWALL

Varför kan inte Ola Rapace och Fredrik Söderholm hålla sams, vad säger oss sekter om människan och vad hände i foajén på premiären av ”Pippi på Cirkus”? Gunilla Brodrej och Martina Montelius lunchar på Lyrans bakficka i Bredäng.

PODCAST. Världen har fått en ny dimension med bilderna från James Webb-teleskopet. Veckans lunchpodd börjar i rymden och slutar i Vällingby.

https://embed.podplay.com/lunch-med-montelius-1412/sluta-tramsa-ola-rapace-128931/light?platform=podplay

– När jag först hörde nyheten om att vi skulle få veta universums gåta tyckte jag inte det var så märkvärdigt. Jag började häpna när jag förstod vilken komplicerad teknik det är för jag är en person som tycker att det är ett under att man ens kan bygga ett hus.

Gunilla försöker sig ändå på att förklara hur den enorma spegeln har fraktats till rymden genom att ha knycklats ihop och vecklats ut. 

Martina är å sin sida fascinerad av att ekonomiska mellanhavanden har lett till en kris för samarbetet mellan Ola Rapace och Fredrik Söderholm.

Nu har ju Ola Rapace och Fredrik Söderholm blivit osams. Det var så sorgligt att läsa. De har haft den här jättefina podden ”Sorry allt gick åt helvete”. Vilket det nu har gjort – igen. Podden handlar om att båda har haft det jobbigt i sina liv och gjort det jobbigt för andra vilket de själva står för. Båda har haft problem med droger och så försöker de göra upp med det där. De konfronterar sina stackars föräldrar. De kapitaliserar på sina livstragedier. Och det får man väl göra. Det har ju blivit det man lättast tjänar stålar på, säger Martina.

– Att stå för att man är ett svin – ska man få en medalj för det?

Det löjliga är att nu vill inte Fredrik spela in fler avsnitt. Och så håller det på så där.

– Det är jätteinne. Nu är det tydligen så att a-cast har en grej som gör att om två personer poddar betalar de ut till den ena och sen får den andra fakturera sin kompis. Hela den här podden går ut på att göra räfst och rättarting tillsammans. Fast forward några år:
”– Hej Ola kan du betala ut mina pengar?
–Hahaha”.
Hela poddjäveln handlade ju om personlig utveckling. Kan ni inte göra bruk av lärospånen? Det löjliga är att nu vill inte Fredrik spela in fler avsnitt. Och så håller det på så där. Men Ola, du är fan över 50 år, sluta tramsa!

Vidare pratar Gunilla och Martina om sekter och manipulatörer. De tar i tur och ordning upp dokumentären ”Bad vegan” på Netflix, Christina Herrströms självbiografiska roman ”Ödeläggaren”, ”Undergångssektens barn” på SVT, ”Jonestown - terror in the jungle” på Viaplay, ”Wild wild country” på Netflix, ”Heavens gate - the cult of cults” på HBO Max, ”Sektledaren Mor Lilly” i P3 Dokumentär.

Sedan pratar de om ”Pippi på cirkus” och vad som hände i foajén före premiären när Gunilla stötte ihop med Lars Lerin i foajén.

– Vi småpratade lite, han sa nåt snällt om vår podd. Jag övermannades av något jag delar med många kvinnor i min ålder. Man vill ta på Lars Lerin. Handen måste fram, säger Gunilla.

– Det är som när man rör vid klagomuren. Man vill ha den kraften, säger Martina.

– Men genast när jag tar i honom börjar jag ursäkta mig. Jag fick en flashback från Bokmässor genom åren när man har sett kvinnor i min ålder göra den här grejen.

– Du känner ju honom!

– Nå i alla fall. I samma sekund känner jag hur fokus förflyttas till någon som kommer in från vänster. Och då är det Jonas Gardell. Han kommer i sällskap med Inger Nilsson så jag kan bara drypa av och fejda ut utan att det märks.

– Om man tänker sig en sådan Bermudatriangel med Pippi, Jonas och Lars Lerin och hur luften vibrerar. De är samhällets grundpelare förr och nu. Lite som de här amerikanska Founding fathers. 

Sist svarar Martina Montelius på en lyssnarfråga om processen att skriva ”Apoteksvaror i Vällingby”, som går upp på Stadsteatern i Vällingby i höst.


Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.