HEMLIGE STEFAN. Löfven vill inte berätta vad som står i hans brev till Trump - trots att Expressen den 30/11 avslöjade utkastet. Foto: Patrik C ÖsterbergHEMLIGE STEFAN. Löfven vill inte berätta vad som står i hans brev till Trump - trots att Expressen den 30/11 avslöjade utkastet. Foto: Patrik C Österberg

HEMLIGE STEFAN. Löfven vill inte berätta vad som står i hans brev till Trump - trots att Expressen den 30/11 avslöjade utkastet.

 Foto: Patrik C Österberg
Nils Funcke. Foto: Anders YlanderNils Funcke. Foto: Anders Ylander
Nils Funcke. Foto: Anders Ylander
Öppna portarna. Foto: Olle SporrongÖppna portarna. Foto: Olle Sporrong
Öppna portarna. Foto: Olle Sporrong

Sluta smussla, Löfven – låt oss läsa brevet

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven bör offentliggöra sitt brev till USA: blivande president Donald Trump.

Tryckfrihetsexperten Nils Funcke uppmanar regeringen att leva upp till offentlighetsprincipen.

Någon av de kommande torsdagarna tvingas statsråden i regeringen Löfven att bekänna färg. Ser de offentlighetsprincipen som en ”modern, revolutionerande princip från 1766”, som justitieminister Morgan Johansson uttryckt det, eller som en relik, värd att tillbe men inte tillämpa?

Den fråga som regeringen ska pröva är en begäran att statsminister Stefan Löfvens gratulationsbrev till USA:s blivande president Donald Trump ska offentliggöras i sin helhet. Utöver de inledande raderna och avslutningsfraserna har regeringskansliet maskat brevet med hänvisning till utrikessekretessen. Enligt beslutet innehåller brevet uppgifter vars röjande skulle kunna ”störa” Sveriges mellanfolkliga förbindelser.

Utrikessekretessen är tänkt att användas endast när det kan antas att det finns en verklig risk att relationen till andra länder skadas eller på annat sätts störs. Mindre störningar och irritation ska inte räcka för sekretess.

Sannolikt finns inget överraskande i sak i brevet med tanke på det utkast till brev som Expressen publicerat. Där upprepas bara kända ståndpunkter i en formell ton. Men brevet väcker en principfråga och utgör ett lackmustest på regeringens syn på öppenheten.

 

LÄS MER: "Yttrandefrihet är inte bara för journalister"

Lev upp till offentlighetsprincipen

Justitieombudsmännen (JO) och riksdagens konstitutionsutskott (KU) har år efter år kritiserat departementen och i synnerhet Utrikesdepartementet (UD) för att inte leva upp till offentlighetsprincipen.

– Offentlighetsprincipen är ett kännetecken för Sverige, något som vi är stolta över. När en sådan central myndighet som UD nonchalerar lagen blir det svårt att kräva av andra myndigheter, kommuner och landsting att avsätta resurser för att uppfylla offentlighetsprincipen, förklarade Peter Eriksson (MP) 2013, då ordförande i KU, i dag statsråd i Stefan Löfvens regering.

Kritiken har runnit av regeringar av alla kulörer. Carl Bildt var som utrikesminister en mästare på att bortförklara departementets tillkortakommande med att tekniken strulade. Statsminister Göran Persson kallade under sin tid JO för ”en av alla dessa bokstavskombinationer”. Stefan Löfven svarar på Expressens fråga att maskning ”är en rätt vanlig hantering när vi har korrespondens mellan regeringschefer”.

 

LÄS MER: "Spela inte rysk roulette med yttrandefriheten"

Pröva brevet enligt lagen

En anledning till denna sturska attityd är att ett statsråds vägran att lämna ut en uppgift prövas av kollegerna i regeringen. Stefan Löfvens beslut att maska brevet kommer alltså att prövas vid ett regeringens sammanträde som han själv kommer att leda. I Finland med flera andra länder kan regeringens beslut att inte lämna ut en handling prövas i domstol eller i andra oberoende instanser. Det är också den ordning som råder i Sverige för andra myndigheter, men inte just för regeringen.

Regeringen bör pröva Trumpbrevet enligt lagen och därefter uppdra åt den utredare som nu ser över vissa delar av tillämpningen av offentlighetsprincipen att utreda om det för offentlighetsprincipens, legitimitetens och tilltrons skull inte är dags att regeringens beslut förslagsvis kan prövas av Högsta förvaltningsdomstolen.

Det är ännu inte försent för regeringen att de sista veckorna detta jubileumsår när offentlighetsprincipen fyller 250 år överge lex Slentrian.

 

Nils Funcke

kulturen@expressen.se

 

Nils Funcke är yttrandefrihetsexpert och sitter i styrelsen för Publicistklubben.


Följ Expressen Kultur på Facebook så att du inte missar några texter.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag