Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Slut på pengar till Nordens fotoskola

Krisen i tidningsbranschen har letat in sig i utbildningsvärlden.

I går kväll kom beskedet att både Nordens fotoskola och Fotoskolan Sthlm upphör som yrkeshögskoleutbildningar.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Pieter ten Hoopen, Anna Clarén och Hanna Modigh. Listan på namnkunniga fotografer som har fått sin utbildning på Nordens fotoskola Biskops Arnö är lång. Men nu har den trettioåriga utbildningstraditionen fått sig en allvarlig törn. I går kväll meddelade YH-myndigheten att skolan inte får några anslag för att bedriva yrkesutbildning under det kommande läsåret.

– Vi är bestörta och vi tycker att YH-myndigheten gör en felaktig bedömning, men vi är inte jätteförvånade, säger skolans rektor Mats Lundborg och fortsätter:

– Krisen i tidningsbranschen är inte helt okänd. Ni på Expressen har själva sagt upp alla fotografer. Då är det kanske inte så konstigt att YH-myndigheten gör bedömningen att inte utbilda fler.


Tidningskrisen är också det argument som YH-myndigheten för fram som huvudorsak till det indragna stödet. Dessutom har anslagen till yrkesutbildningar minskats i år.

– I år har vi fått fler ansökningar än någonsin från personer som vill driva yrkeshögskoleutbildningar, vilket förvisso är roligt. I kombination med minskade anslag i den nya budgeten så har konkurrensen ökat, säger Kristina Granqvist, pressansvarig på Myndigheten för yrkeshögskolan., säger Kristina Granqvist, pressansvarig på YH-myndigheten.


De uteblivna anslagen innebär att skolan stänger sin antagning till hösten 2015. Hur det blir längre fram är i nuläget oklart, skolan har möjlighet att söka pengar från YH-myndigheten först om ett år igen. Men rektorn Mats Lundborg vågar ändå vara hoppfull inför framtiden:

– Skolan kommer att bestå i någon form. Jag ska ta kontakt med YH-myndigheten i nästa vecka och se hur de resonerar kring det här beslutet. Nordens fotoskola kommer att finnas kvar, även om vi inte får anslag längre fram. Då gör vi om den till en folkhögskoleutbildning igen, säger han.

Förutom Nordens Fotoskola förlorar också utbildningen till kommersiell fotograf på Fotoskolan Sthlm sina anslag under det kommande året.