Slut på pengar till Nordens fotoskola

Publicerad

Krisen i tidningsbranschen har letat in sig i utbildningsvärlden.

I går kväll kom beskedet att både Nordens fotoskola och Fotoskolan Sthlm upphör som yrkeshögskoleutbildningar.

Pieter ten Hoopen, Anna Clarén och Hanna Modigh. Listan på namnkunniga fotografer som har fått sin utbildning på Nordens fotoskola Biskops Arnö är lång. Men nu har den trettioåriga utbildningstraditionen fått sig en allvarlig törn. I går kväll meddelade YH-myndigheten att skolan inte får några anslag för att bedriva yrkesutbildning under det kommande läsåret.

– Vi är bestörta och vi tycker att YH-myndigheten gör en felaktig bedömning, men vi är inte jätteförvånade, säger skolans rektor Mats Lundborg och fortsätter:

– Krisen i tidningsbranschen är inte helt okänd. Ni på Expressen har själva sagt upp alla fotografer. Då är det kanske inte så konstigt att YH-myndigheten gör bedömningen att inte utbilda fler.

 

Tidningskrisen är också det argument som YH-myndigheten för fram som huvudorsak till det indragna stödet. Dessutom har anslagen till yrkesutbildningar minskats i år.

– I år har vi fått fler ansökningar än någonsin från personer som vill driva yrkeshögskoleutbildningar, vilket förvisso är roligt. I kombination med minskade anslag i den nya budgeten så har konkurrensen ökat, säger Kristina Granqvist, pressansvarig på Myndigheten för yrkeshögskolan., säger Kristina Granqvist, pressansvarig på YH-myndigheten.

 

De uteblivna anslagen innebär att skolan stänger sin antagning till hösten 2015. Hur det blir längre fram är i nuläget oklart, skolan har möjlighet att söka pengar från YH-myndigheten först om ett år igen. Men rektorn Mats Lundborg vågar ändå vara hoppfull inför framtiden:

– Skolan kommer att bestå i någon form. Jag ska ta kontakt med YH-myndigheten i nästa vecka och se hur de resonerar kring det här beslutet. Nordens fotoskola kommer att finnas kvar, även om vi inte får anslag längre fram. Då gör vi om den till en folkhögskoleutbildning igen, säger han.

Förutom Nordens Fotoskola förlorar också utbildningen till kommersiell fotograf på Fotoskolan Sthlm sina anslag under det kommande året.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag