Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slussen /Cornell

Peter Cornell: Förslaget "Nya Slussen" är ett av de mest omfattande ingreppen i Stockholms hjärta sedan rivningen av Klara.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det är oroande att Stockholms borgarråd inte tycks ha passerat Slussen till fots. I så fall skulle de veta att där finns tre gångstråk helt och hållet ovan jord.

 Förslaget ”Nya Slussen” är ett av de mest omfattande ingreppen i Stockholms hjärta sedan rivningen av Klara. Allt som är i dåligt skick måste inte ersättas, det kan restaureras. Lärde vi oss inte det av citysaneringen? Jag menar att det alternativet aldrig getts en chans.

 I dag har ingen människa lust att promenera i Slussens förslummade passager men poängen är att en fantasifull restaurering kunde ge dem nya och lockande funktioner. I ett sådant projekt skulle man naturligtvis också decimera körfälten för en framtida minskad biltrafik.

 I dag är Slussen ett näs, en plats. I det förslag som stadens politiker lanserar är platsen utplånad. Politikernas nya förslag är förfärande torftigt; estetiskt och som den ”mötesplats av världsklass” de utlovar. Och inte vittnar en sexfilig motorled vittnar om ett framsynt tänkande?

 Jag förutsätter att stadens politiker nu offentligt ställer ut en modell så att stadens medborgare får ett ord med i laget.