Slarviga anklagelser om islamkritik gynnar ingen

Hynek Pallas.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Lionel Shriver.
Foto: Andreas Lübeck

Ordfront förlag och chefen Pelle Andersson har refuserat en roman av amerikanen Lionel Shriver med hänvisning till bokens påstådda islamkritik.

Hynek Pallas har läst "The Mandibles" och ser en felläsning som avslöjar vår samtid.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | YTTRANDEFRIHET. ”Dystopisk fiktion handlar inte om framtiden. Den behandlar dagens rädslor – det största monstret i garderoben.” 

Det är en förälder som förklarar Orwells "1984" för sitt barn i Lionel Shrivers roman "The Mandibles: a family, 2029-2047". Och det stämmer: att pröva samtiden på framtiden ger möjligheter att spekulera över vad vi kan komma att göra fel. De grekiska ord som sätter samman ”dystopi” betyder ”dålig plats”.

Så jag studsade till när jag läste en intervju med Lionel Shriver i The Guardian (14/4) som berättade att hon förlorat sin svenska förläggare över just dystopin "The Mandibles".

"Det finns ett sidotema i The Mandibles om invandring, och allt som är det minsta lilla negativt om invandring är giftstämplat i Sverige". Häromveckan bekräftades detta av Ordfront då förlagschefen Pelle Andersson (Svensk Bokhandel 16/5) sa att det finns problem med hur Shriver skriver om invandrare och muslimer. ”Den ställning som den här boken tar tycker jag att det finns tillräckligt mycket av i den svenska debatten”.

Ordfront är inga fega förläggare

Mitt intresse för hur illa vinklad denna roman kunde vara stillades knappast när Andersson i ett Facebook-inlägg kallade den för slarvig islam-satir. Och förklarade att Ordfront står upp för yttrandefrihet och demokrati genom att välja och välja bort. Eftersom jag helhjärtat instämmer i att yttrandefrihet inte är detsamma som att alla förlag tvingas ge ut "Mein Kampf" utan bygger på kunnigt urval så framstod detta som något ännu större: Ordfront är inga fega förläggare. Och de har odlat samarbetet med Shriver – sedan succén "Vi måste tala om Kevin" har det blivit fem böcker över tio år. 

Så jag läste boken.

Bäst kan "The Mandibles" beskrivas som en familjegrav över den amerikanska drömmen. Fyra generationer ur familjen Mandible befinner sig år 2029 i olika delar av medelklassen när USA drabbas av en ekonomisk kris. Samhället kollapsar och deras släktförmögenhet raderas. Shriver – aldrig en tråkig författare, men här lika bitskt underhållande som insiktsfull – sprudlar av tankar kring vad dagens levnadssätt i västvärlden kan leda till.

Ett centralt tema är hur den vita medelklassen handskas med att bli en fattig minoritet. Shriver skriver med sadistisk finess fram hur vi oförstående stirrar ner i avgrunden när känslan av berättigande till den globala samhällspyramidens topp dras undan. Och hon försöker på allvar skapa dialog om vilka ekonomiska modeller som är hållbara. Om några. Det gör att boken står sig väl mot historiska dystopiböcker och höjer sig över kritikerrosade romaner i genren från senare år, som Omar El Akkads "American war" och Luke Kennards "The transition".

13 rader handlar om islam

Vad Shriver däremot inte gör är att baktala islam. Jag läser med lupp och hittar två passager i "The Mandibles" som ens handlar om saken, och kan tolkas som negativa mot muslimer. Sammanlagt 13 rader i en bok på 516 sidor. Båda gångerna uttrycks tankar av karaktärer, varav den ena redan har omnämnts som rasist. Det är allt.

Givet vad jag har läst eller sett på film de senaste decennierna borde Shriver applåderas för att islam inte framställs som orsaken till dystopisk utveckling. Det vore en frisk fläkt i den svenska debatt Ordfront hänvisar till. 

Och för att tolka bokens invandringstråd som negativ får man läsa med ett öga. Invandring diskuteras. Ja. Men det personer uttrycker sätts i sammanhang som visar hur fördomar uppstår. Med år av studier kring rasism och stereotyper bakom mig är jag mycket frågande till att bokens ställningstaganden skulle bli problematiska. Sättet Shriver skriver fram hur vita amerikaner blir så obetydliga att de har namnlösa biroller i vietnamesiska krigsfilmer skulle platsa hos en postkolonial författare som Viet Thanh Nguyen

Kanske kan man bakom beslutet ana reaktionerna på Shrivers kritik av kulturell appropriering som uppmärksammades stort häromåret? Efter det har hon fått snåla läsningar av ""The Mandibles internationellt. Vad ska man annars säga om kritiker som hackar på att en president med mexikanskt ursprung i romanen minsann läspar, men glömmer berätta att en av de centrala personerna är son till mexikanska invandrare och bokens mest sympatiskt beskrivne person? Till skillnad från familjen Mandible har han lärt sig vikten av hårt arbete men också skaffat sig en värdighet hans föräldrar aldrig fick uppleva. Ändå, när rollernas vänds, vägrar han glädjas åt att vita medelklassamerikaner hamnat i tiggarrollen och flyktingrollen. Att de lever tio personer i ett rum och arbetar långa skift i skityrken medan de övervakas av en stat som blandar hyperkapitalism med kommunism.

Shriver varnar 

Vad Shriver gör är att höja ett varningens finger åt dagens bigotta rasister. 

Men visst kan detta misstolkas – Pelle Andersson visar ju att det går. 

Förlag ska välja omsorgsfullt i sin utgivning. Men också begrepp ska användas med omsorg. Som yttrandefrihet och demokrati. Efter att ha läst "The Mandibles" finner jag det vårdslöst att använda dem i argumenten för att inte ge ut. Shrivers bok är inte anti-muslimsk. Den är inte anti-invandrare. Det är en bok som – för en gångs skull! – inte gör andra kulturer till monstret i garderoben. Att kritisera den baserat på en uppenbart slarvig läsning innebär att fördomen om den svenska åsiktskorridorens gift nu kommer vandra ännu ett varv runt jorden.

Det är ingen vinst för vare sig yttrandefrihet eller demokrati. 


Hynek Pallas är författare, filmvetare och medarbetare på Expressens kultursida.