Lars Vilks. Stoppad, inte censurerad. Foto: Lasse Svensson
Lars Vilks. Stoppad, inte censurerad. Foto: Lasse Svensson

Slarvdebatten med c-ordet

Publicerad

Inte censur, säger Adam Svanell om att Lars Vilks inte fick ställa ut på Jamtli.

"Censur" måste vara kulturdebattens mest överanvända och missförstådda begrepp.

Kanske beror det på att vi i svensk samtid varit ganska förskonade från faktisk kontroll av det slaget, men det förefaller nästan omöjligt att kritisera ett utgivarbeslut utan att blanda in c-ordet. Uppfattningen tycks vara att det är censur så fort en enda person blir nekad att uttrycka vad den vill var den vill.

Nyligen jämförde DN-kritikern Dan Jönsson Jamtlis beslut att stoppa Lars Vilks

medverkan i en utställning med domarna mot Pussy Riot. "Den maktfullkomliga reflexen är exakt densamma som i Putins Ryssland", menade Jönsson och slog fast: "Censur som censur."

 

Visst kan man diskutera det lämpliga i Jamtlis agerande. Men att en enskild institution tar beslutet att inte visa en viss konstnär är inte samma sak som att konstnärer kastas i fängelse. Makten hos rättsapparaten i en stat med totalitära drag låter sig knappast likställas med makten hos en museichef i Jämtland.

Och att i tid och otid vifta med censurflaggan är knappast att göra den fria konsten en tjänst.

 

Adam Svanell

kulturen@expressen.se

Adam Svanell är frilansjournalist och författare.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag