Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Slarva inte bort er dotters integritet"

Anitha och Calle Schulman.Foto: /All Over Press / /ALL OVER PRESS EERO HANNUKAINEN
Anitha, dottern Penny och Calle Schulman.Foto: Alexander Donka
Expressen Kulturs Gunilla Brodrej.Foto: Ylwa Yngvesson

Barns liv presenteras i närgångna bilder på internet och i sociala medier.

Gunilla Brodrej ifrågasätter Calle Schulmans projekt med sin lilla dotter.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Hon sitter i småbyxorna och målar sina tånaglar. Hon är fyra år. Brunt rufsigt hår. Pincettgreppet om penseln. Foten högt upp för att nå. Balanserar på stolen. Koncentrationen.

"Det är jättebra att vara noggrann" säger hon.

Pappa Calle Schulman frågar "Hurdå menar du? Vad händer om man inte är noggrann?" och de har en kort konversion om detta medan hon byter färg och målar vidare. Men sedan undrar hon: "Varför vill du ta foto fortfarande?" Pappan svarar: "Jag vill bara visa hur fint du gör".

Vi som tittar på det här Youtubeklippet tänker att det där är en sanning med modifikation. Pappans filmande innehåller en förväntan på att någonting underhållande ska hända. Bränsle för en likeraket.

Flickan: "Men nu får det räcka". Och då ber pappan sin flicka att säga "hejdå till alla", vilket hon gör. Det här är ett ögonblick från en barndom. En anspråkslös intim situation i hemmet. Den stora skillnaden är att 31 266 personer tittar på.

 

LÄS MER: Helena Granström: "Fem minuter av grymhet"

Anitha Schulmans resonemang

Föräldrarna resonerar (läser jag på mamma Anithas blogg) att filmerna spelas in i en trygg miljö och att ingenting görs som flickan inte själv vill. Men även om scenen filmas inom hemmets fyra väggar visas den på en allt annat än trygg scen - internet. När familjen är ute tillsammans i offentliga miljöer säger flickan nej till att en främmande fotograf tar bilder. Där ser hon sin publik. Ser ögonen på främmande människor som ser henne.

Men just nu tittar vi mer än någonsin. Med pappa Calles hjälp har ett av flickans citat, "Tjejer är bäst", mixats till en medryckande danslåt som kommit ut på Universal music. Och det kommer spons. Hon gör reklam för Legos butik i Mall of Scandinavia. Hälften av pengarna går till ett sparkonto och hälften till Project playground.

Så varför mår man illa av att se detta lilla barn tjäna pengar på att bygga lego? Till skillnad mot reglerna för vad som får visas på tv finns det inget förbud mot att rikta reklam till barn på internet.

 

LÄS MER: "Varför tar föräldrar sina barn till lekland?"

Ett socialt experiment

Sociala medier är ett monumentalt socialt experiment där många vuxna dagligen, utan att fråga, visar upp sina barns privatliv. Förra året gjorde tidningen Kamratposten en enkät med 1524 barn som visar att nästan vart tredje barn har föräldrar som lägger ut bilder utan att fråga om lov.

Familjen Anitha och Calle Schulman gör egentligen ingenting som ingen annan redan gör. De har bara lagt i en högre växel.

När Calle och flickan är med i morgonsoffan hos Ebba von Sydow sitter hon inte stilla och blygt, i skydd av sina föräldrar. Hon lämnar soffan och kryper på golvet och låter som en ko. Jag tycker om den här sekvensen. Den skiljer sig från vanlig tv där det är ovanligt med såväl barn som improvisation. Men flickan, fyra år, är där för att hon vunnit pris som årets instagrampersonlighet på ett konto som sköts av hennes far. När hon är färdig med att vara ko får hon en present av von Sydow, en stor puderrosa plånbok med vuxen design och leksakssedlar i.

 

LÄS MER: Skydda era barn på nätet, kändismammor

En cirkushäst

På frågan varför det går så bra svarar Calle Schulman, som sköter kontot, att det är "kul att se knasiga barn som säger roliga saker". Jag tror inte att han menar illa, men inte heller att han reflekterar över vad som händer inne i ett barn när vuxna människor skrattar åt vad man säger. Barn vill bli tagna på allvar. De behöver en privat sfär där de kan få vara barn. Detta enda är vi skyldiga dem. Sönderstressade barnstjärnor som Judy Garland hör till historien. Pressfotografer är försiktigare med att smälla kamerablixtar i ansiktet på barn. Nu kan pappan själv vara paparazzi.

En vacker dag kommer paret Schulmans dotter kanske att upptäcka att hon är en cirkushäst och slå bakut. En dag kommer hon, och tusentals andra barn, kanske att upptäcka alla bilderna och förstå att föräldrarna slarvade bort deras integritet när de var små. De klarade inte sitt första uppdrag - att skydda dem.

Flickan kommer kanske själv att radera filmen där hon bråkar med sin lillebror och brister ut i gråt.

Men än så länge är allting frid och fröjd.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.