KAN SJÄLVA. Vuxenfrågor står i vägen för barnens kreativitet i en ny podcast
KAN SJÄLVA. Vuxenfrågor står i vägen för barnens kreativitet i en ny podcast

Släpp poddarna loss

Publicerad

Dan Hallemar hör en ny litterär podcast.

När jag först hörde talas om podcasten "Bokslukarsällskapet" tänkte jag att det var tre unga bokälskare någonstans i landet som riggat upp en podcaststudio ungefär som barn bygger kojor.

Det säger förmodligen en del om hur amatörkulturen kommit att prägla våra förväntningar på medierna. Jag önskade en Youtubekanal-liknande djupdykning in i böckernas värld. Det lät lockande. Det är nog så min besvikelse över den vuxna rösten som inleder det första avsnittet måste tolkas. Den besvikelsen hade inte infunnit sig om det gällt en UR-produktion. Podcasten är ett samarbete mellan Barnens Bibliotek och Poddradiohuset.

 

Rösten säger: "Det finns en alternativ verklighet i vår fantasi och allas fantasier samlas i en fantasivärld som kallas 'illustratio', den besöker du genom de böcker du läser." Sedan börjar ett samtal med barnen om en ny bok, en i varje avsnitt, det är stillsamt, lite högtidligt och välformulerat. Fantasi är inte motsatsen till verklighet utan bara en annan sorts verklighet, säger de i andra avsnittet. Men de vuxna rösternas röster tränger sig på med ledande frågor och då blir det lite för duktigt.

Man saknar friheten och kojan där ålder inte spelar roll och hierarkier är upplösta. Just det händer i de – alltför korta – avsnitten där podden går in i boken, in i "illustratio". Som resan till en busshållplats i Åhus för att prata om mod med Simone i "Silverpojken" eller till ett vintrigt norrländsk villaområde för att prata om hemligheter med Lillan i boken "I morgon är allt som vanligt", hon har en mamma som dricker. Där är det fritt, som det kan vara i kojan och i litteraturen.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag