Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Släpp poddarna loss

KAN SJÄLVA. Vuxenfrågor står i vägen för barnens kreativitet i en ny podcast

Dan Hallemar hör en ny litterär podcast.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

När jag först hörde talas om podcasten "Bokslukarsällskapet" tänkte jag att det var tre unga bokälskare någonstans i landet som riggat upp en podcaststudio ungefär som barn bygger kojor.

Det säger förmodligen en del om hur amatörkulturen kommit att prägla våra förväntningar på medierna. Jag önskade en Youtubekanal-liknande djupdykning in i böckernas värld. Det lät lockande. Det är nog så min besvikelse över den vuxna rösten som inleder det första avsnittet måste tolkas. Den besvikelsen hade inte infunnit sig om det gällt en UR-produktion. Podcasten är ett samarbete mellan Barnens Bibliotek och Poddradiohuset.

 

Rösten säger: "Det finns en alternativ verklighet i vår fantasi och allas fantasier samlas i en fantasivärld som kallas 'illustratio', den besöker du genom de böcker du läser." Sedan börjar ett samtal med barnen om en ny bok, en i varje avsnitt, det är stillsamt, lite högtidligt och välformulerat. Fantasi är inte motsatsen till verklighet utan bara en annan sorts verklighet, säger de i andra avsnittet. Men de vuxna rösternas röster tränger sig på med ledande frågor och då blir det lite för duktigt.

Man saknar friheten och kojan där ålder inte spelar roll och hierarkier är upplösta. Just det händer i de – alltför korta – avsnitten där podden går in i boken, in i "illustratio". Som resan till en busshållplats i Åhus för att prata om mod med Simone i "Silverpojken" eller till ett vintrigt norrländsk villaområde för att prata om hemligheter med Lillan i boken "I morgon är allt som vanligt", hon har en mamma som dricker. Där är det fritt, som det kan vara i kojan och i litteraturen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!