Foto: Anna Simonsson
 Foto: Anna Simonsson

Slafsigt om Slussen

Publicerad
Uppdaterad
Peter Cornell om Jonas Thentes angrepp på "kulturelitens" syn på Slussen.
I en ovanligt populistisk artikel DN 16/4 rasar Jonas Thente mot att ”kultureliten” säger nej till förslaget om nya Slussen. Själv låtsas han som om han – framträdande skribent på DN Kultur – inte tillhör samma kulturelit utan verklighetens folk. Visst, kultureliten har precis som Thente privilegiet att kunna göra sig hörd i medierna. Men jag kan försäkra honom att i fråga om Slussen står tusentals så kallade vanliga medborgare bakom kultureliten.
Kultureliten har då och då slagit larm: det gällde en gång att rädda almarna och Skeppsholmsbron eller en galen placering av ett nytt stadsbibliotek. I dag kritiserar man Stockholm Waterfront och politikernas Slussen. Alternativet är knappast att bevara Slussen i exakt nuvarande form.
Thentes artikel är lång, vag och snirklande. Men Slussens framtid är nu en högst konkret fråga. Inte med ett ord anger Thente en egen uppfattning. Applåderar han Foster+Bergs förslag? Tycker han att den åttafiliga motorvägsbron och de stängda utsikterna är en utmärkt lösning? Eller är alla invändningar diskvalificerade för att de framförs av, med Thentes ord, ”namnkunniga kulturtyper” och ”föredettingar i pensionsåldern” och för att en av dem, Björn Ranelid, löjligt nog är skåning?
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag