Kärlek på ålderns höst. Foto: Ill: Lotta Geffenblad

Kärlek på ålderns höst.

 Foto: Ill: Lotta Geffenblad

Skynda att älska, gamla människor!

Publicerad

Jens Liljestrand läser Anna Ehrings och Lotta Geffenblads bilderbok om gamlingars kärlek.

Trots att kärlek och känslor är ett tema som intresserar människor i alla åldrar, har många föräldrar svårt för att prata med sina barn om romantisk kärlek mellan vuxna, annat än i förbifarten. Det blir lätt knöligt, eller komplicerat, eller kanske bara pinsamt.

Det märks också på flera av våra klassiker: hos Astrid Lindgren är relationen mellan, säg Madickens eller Ronjas föräldrar något som berättelsen tar för given, likaså Tove Janssons Muminpappa och Muminmamma. Och äldre vuxna i barnlitteraturen får ofta finna sig i att vara ensamstående mysgubbar och -gummor à la Sven Nordqvists Pettson.

 

Därför är det lätt att älska en bok som "Gammelmormor och kärleken" som ställer den enkla frågan: kan man vara kär fast man är nästan hundra år? Genom lilla Daisys perspektiv får vi se hur gammelmormor Sivan återupptar kontakten med sin ungdomskärlek Arne. Kaffe spills, rynkor slätas ut och gammelögonen glittrar som vackra stenar när det nyförälskade paret fnissar och tisslar i soffan.

 

Anna Ehrings avskalat vackra berättelse balanseras utmärkt av Lotta Geffenblads svärmiskt, nästan hallucinatoriskt klatschiga vattenfärger. De centrerade huvudpersonerna är skarpt tecknade mot fonder - blommiga tapeter, gardiner, kakel - som flyter ut i kanterna.

Direkt drabbande blir det inför andra dejten, när Sivan gör sig redo att ta emot Arne hemma hos sig. Hon vill inte spela kort, går runt och vispar tankspritt med en dammvippa och sätter sig till slut ensam ute i trädgården. Bilden av den vithåriga kvinnan som sitter i sin röda klänning under det mörka trädet, betraktad av barnbarnsbarnet inne i huset, stannar kvar länge.

"Gammelmormor är nog bara lite pirrig inför i morgon", förklarar bokens föredömligt kloka mamma, och man kan bara önska att fler vuxna skulle våga låta kärleken - även när den uppstår hos dem man slutat tänka på som älskande - vara lika självklar.

 

Följ Expressen Kultur och Litteratur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag