Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skyll inte Tjernobylolyckan på kommunismen

Gunnar Bergdahl.Foto: BRITT-MARI OLSSON / INGEN
Hynek Pallas.Foto: OLLE SPORRONG
Foto: LITO LIZANA/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / LITO LIZANA/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Gunnar Bergdahl svarar Hynek Pallas i debatten om tv-serien ”Chernobyl” och kärnkraftsolyckan i Sovjet 1986.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

REPLIK. Hynek Pallas slår i sin artikel om den med rätta hyllade tv-serien ”Chernobyl” (Expressen 7/6) kategoriskt fast ”att Tjernobyl-katastrofen var en konsekvens av det sovjetiska samhället (vilket gör den mindre lämplig i slagträsdebatter om kärnkraft).”

Denna tankebild, det var kommunistsystemets fel i Tjernobyl, har flitigt använts sedan katastrofen 1986. Anledning? Vi i väst som lever i våra upplysta samhällen ska fortsätta sova lugnt. Snacka om snuttefilt. Här händer inga osannolika kärnkraftsolyckor för vi är inga kommunister!

Men ingen i Nasas högkvarter brydde sig om teknikernas varningar.

Trots IAEA:s slutrapport, trots att vi faktiskt vet vad som hände. Nämligen en serie mänskliga missgrepp och felbeslut, avstängda säkerhetssystem, dålig information och föreskrifter som lämnades åt sidan den där katastrofnatten i Tjernobyl. Det är bara att se serien! 

Pripyat.Foto: SHUTTERSTOCK

Det är lika orimligt att hävda – vilket naturligtvis Sovjetunionen gjorde - att Gagarins lyckade första rymdbesök 1961 var en direkt konsekvens av kommunismen eller att det som hände bara några månader innan Tjernobyl i Florida var kapitalismens fel. 

Tisdagen den 28 januari hade ett högtryck från polarområdena fått ner temperaturen i solskensstaten till rekordlåga minus fem. Men ingen i Nasas högkvarter brydde sig om teknikernas varningar. Därför startade rymdfärjan ”Challenger”, uppskjutningen var ju redan en vecka försenad. I direktsändning exploderade den med sina sju astronauter 73 sekunder senare.

Att påstå att olyckan i Harrisburg var en direkt konsekvens av kapitalismen är larvigt.

Annars bär olyckan i Harrisburg 1979 tydliga paralleller med Tjernobyl. Där stannade en av kylvattenpumparna på grund av att en ventil av misstag stängts i samband med översyn. Av de 20 åtgärder teknikerna skulle vidta hade man efter fyra timmar lyckats utföra 3 och de i fel ordning. Mänskliga misstag, dålig utbildning, felaktiga beslut. I Harrisburg balanserade reaktorn vid härdsmältans gräns, radioaktiv ånga släpptes ut i stora mängder och i hemlighet (känns det igen från kommunismen?) förberedde den nytillträdde guvernören i Pennsylvania att evakuera 600 000 människor. 

Three Mile Island.Foto: EPA / EPA PRESSENS BILD

Man nöjde sig till slut med gravida kvinnor och små barn. Att påstå att olyckan i Harrisburg var en direkt konsekvens av kapitalismen är larvigt. Lika lite som den allvarligaste kärnkraftskatastrofen av de alla; de tre härdsmältorna i japanska Fukushima 2011 var kapitalismens, shintoismens eller socialismens fel.

Så var det i Harrisburg, så var det i Tjernobyl, så var det i Fukushima. Så skulle det vara i Forsmark.

En sak är säker; myndigheter oavsett ideologisk kulör, säger alltid samma sak: Lita på oss! Ingen panik! Vi har allt under kontroll! Så var det i Harrisburg, så var det i Tjernobyl, så var det i Fukushima. Så skulle det vara i Forsmark. Blott en väldigt blåögd person tror något annat.

Fukushima.Foto: AP / AP NTV JAPAN VIA APTN

För mig, (till skillnad från Hynek Pallas som skriver ”Ingen som ser ’Chernobyl’ kan väl missa vad serien handlar om? Kommunismen är knappast ett sidospår. Det genomsyrar allt”), handlar serien inte i första hand om kommunismen. Den skildrar vad de enorma krafter som människan tror sig kontrollera kan åstadkomma. 

Det är så man får uran till nya atombomber.

Anden som släpptes ur flaskan den 8 augusti 1945 när staden Hiroshima utplånades, 120 000 människor dog och tvillingarna kärnvapen och kärnkraft föddes, för evigt förenade av anrikat uran. Dessa krafter är i sig så stora att de står över ideologier och människans föreställningsförmåga. De är i djupaste mening existentiella.

Sovjetkommunismen är tack och lov död men alla kärnvapenländer, inklusive Ryssland, driver sina kärnkraftsverk. Det är så man får uran till nya atombomber.

Att Ljudmila Ignatenko nu har japanska olyckssystrar har inte något med kommunism, kapitalism eller marknadsliberalism att göra. Det handlar om vår globala oförmåga att avrusta kärnvapnen och stänga ner den livshotande och ständigt närvarande miljökatastrofen kärnkraft.

Anden måste fångas in och åter förseglas i flaskan.

Av GUNNAR BERGDAHL

Gunnar Bergdahl är kulturjournalist och filmare. 2001 regisserade han dokumentärfilmen ”Ljudmilas röst”, om Ljudmila Ignatenko vars man var brandman och omkom efter släckningsarbetet vid Tjernobyls kärnkraftverk 1986.