Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skydda era barn på nätet, kändismammor!

STOPP. Alla barn vill inte synas i sociala medier, menar Linda Skugge.
Foto: Sara Strandlund

Linda Skugge reagerar mot att barns privatliv exponeras på nätet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Jag är osäker på om mina barn (i alla fall de yngsta) vet vem Linda Skugge är.

De är väldigt dåligt insatta i vad jag jobbar med. Vi lever ett liv som är väldigt långt borta från Linda Skugge.

Jag har tvingat alla nära i släkten att göra sina socialamedier-konton privata för jag vill inte att människor ska veta vad jag gör. Inte ens indirekt. Jag vill vara i fred.

Om jag inte får vara i fred skulle mitt liv gå sönder. Flyttar det in alldeles för många mediehipsters till min förort måste jag dra längre bort.

Jag tänker ofta på Deckardrottningen och saker som hon gör. Hon skiljer sig från barnens pappa, sedan gifter hon om sig med en kändis som lämnat kvar barn i åldern bebisar. De skaffar en bebis. Efter bara några år skiljer de sig, och in kommer en ny ungdom, en kändisbrottare.


Allt visas i detalj för öppen ridå i sociala medier. Det skrivs om att Deckardrottningen och Polisen nu ska avfölja varandra på sociala medier, och man intygar att det inte betyder att de är ovänner utan det är för att Brottaren är svartsjuk och måste få en chans att komma in i den nya familjen med alla barn från olika äktenskap och dessutom ett gigantiskt sociala medier-flöde.

Det går inte ens att föreställa sig socialamedier-barnens stressnivåer. Mamma står lättklädd på en cirkushäst. Mamma vilar upp sig i någon lyxresort genom att ploja lite med en hunk i vattenbrynet.

Jag undrar när man känner denna starka längtan att sitta på en hunks axlar i vattnet och låta medier publicera bilderna? Efter att man sålt 500 000 böcker, eller 100 000?

Hur kommer det sig att människor bara köper den här typen av beteende rakt av? Gör en populäraste-tävling, Deckardrottningen versus Linda Skugge, eller det går bra med vilken kändismamma som helst och Linda Skugge skulle inte ha en chans.


Det verkar härligare med en mamma som visar sina söta barn på bild. Hon som vägrar verkar så grå och tråkig, nä henne vill vi inte ha. Att kändismammorna behandlar sina barn som prylar som de stajlar och skrytfotar är jättebra. Att de förstör sina barns liv struntar vi i. Det är så himla gulligt när de pratar med barnen på Twitter.

"Vi ses snart @prinsesspinglan, pannkaka till middag. PUSS."

"Världens goaste @alvin som tog hem segern! #brommapojkarna"

Är det bara jag som mår illa?


Åttaåringen har hittat det perfekta hotet: "(Om jag inte får etcetera) ...så filmar jag dig och lägger ut det på videofyme där man inte kan vara privat och hela världen kan se dig".

Och: "Jag ska ha konsert och bjuda alla jag ser på stan och då kommer alla få se... hemmet... ditt hem".

Hon är väldigt bra på att fånga upp folks svaga punkter. Utan att jag någonsin pratat om det direkt med henne har hon lyckats snappa upp att jag är rädd för att visa mitt hem och barnen på bild. Det tar till och med emot att visa katterna.

Alla dessa plågsamma diskussioner genom åren med diverse redaktörer för olika magasin då jag inte velat ha med barnen på bild. Hur sura och trötta de varit på mig som aldrig velat ställa upp. Då vi haft lånebarn för att det skulle se äkta ut. Alla gånger jag haft dåligt samvete och känt mig dum för att jag varit så krånglig. Kom igen, hur svårt kan det vara, liksom? Alla andra gör det, det är ju bara att...

Vem gör rätt enligt en barnpsykolog? En som skyddar barn från att synas i medier och sociala medier eller de som totalt lämnar ut sina barns privatliv på nätet? Som använder barnen som karriärdrag? Vilka är det som borde känna sig dumma och ha dåligt samvete? När man tänker efter?


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.