STOPP. Alla barn vill inte synas i sociala medier, menar Linda Skugge. Foto: Sara Strandlund
STOPP. Alla barn vill inte synas i sociala medier, menar Linda Skugge. Foto: Sara Strandlund

Skydda era barn på nätet, kändismammor!

Publicerad

Linda Skugge reagerar mot att barns privatliv exponeras på nätet.

Jag är osäker på om mina barn (i alla fall de yngsta) vet vem Linda Skugge är.

De är väldigt dåligt insatta i vad jag jobbar med. Vi lever ett liv som är väldigt långt borta från Linda Skugge.

Jag har tvingat alla nära i släkten att göra sina socialamedier-konton privata för jag vill inte att människor ska veta vad jag gör. Inte ens indirekt. Jag vill vara i fred.

Om jag inte får vara i fred skulle mitt liv gå sönder. Flyttar det in alldeles för många mediehipsters till min förort måste jag dra längre bort.

Jag tänker ofta på Deckardrottningen och saker som hon gör. Hon skiljer sig från barnens pappa, sedan gifter hon om sig med en kändis som lämnat kvar barn i åldern bebisar. De skaffar en bebis. Efter bara några år skiljer de sig, och in kommer en ny ungdom, en kändisbrottare.

 

Allt visas i detalj för öppen ridå i sociala medier. Det skrivs om att Deckardrottningen och Polisen nu ska avfölja varandra på sociala medier, och man intygar att det inte betyder att de är ovänner utan det är för att Brottaren är svartsjuk och måste få en chans att komma in i den nya familjen med alla barn från olika äktenskap och dessutom ett gigantiskt sociala medier-flöde.

Det går inte ens att föreställa sig socialamedier-barnens stressnivåer. Mamma står lättklädd på en cirkushäst. Mamma vilar upp sig i någon lyxresort genom att ploja lite med en hunk i vattenbrynet.

Jag undrar när man känner denna starka längtan att sitta på en hunks axlar i vattnet och låta medier publicera bilderna? Efter att man sålt 500 000 böcker, eller 100 000?

Hur kommer det sig att människor bara köper den här typen av beteende rakt av? Gör en populäraste-tävling, Deckardrottningen versus Linda Skugge, eller det går bra med vilken kändismamma som helst och Linda Skugge skulle inte ha en chans.

 

Det verkar härligare med en mamma som visar sina söta barn på bild. Hon som vägrar verkar så grå och tråkig, nä henne vill vi inte ha. Att kändismammorna behandlar sina barn som prylar som de stajlar och skrytfotar är jättebra. Att de förstör sina barns liv struntar vi i. Det är så himla gulligt när de pratar med barnen på Twitter.

"Vi ses snart @prinsesspinglan, pannkaka till middag. PUSS."

"Världens goaste @alvin som tog hem segern! #brommapojkarna"

Är det bara jag som mår illa?

 

Åttaåringen har hittat det perfekta hotet: "(Om jag inte får etcetera) ...så filmar jag dig och lägger ut det på videofyme där man inte kan vara privat och hela världen kan se dig".

Och: "Jag ska ha konsert och bjuda alla jag ser på stan och då kommer alla få se... hemmet... ditt hem".

Hon är väldigt bra på att fånga upp folks svaga punkter. Utan att jag någonsin pratat om det direkt med henne har hon lyckats snappa upp att jag är rädd för att visa mitt hem och barnen på bild. Det tar till och med emot att visa katterna.

Alla dessa plågsamma diskussioner genom åren med diverse redaktörer för olika magasin då jag inte velat ha med barnen på bild. Hur sura och trötta de varit på mig som aldrig velat ställa upp. Då vi haft lånebarn för att det skulle se äkta ut. Alla gånger jag haft dåligt samvete och känt mig dum för att jag varit så krånglig. Kom igen, hur svårt kan det vara, liksom? Alla andra gör det, det är ju bara att...

Vem gör rätt enligt en barnpsykolog? En som skyddar barn från att synas i medier och sociala medier eller de som totalt lämnar ut sina barns privatliv på nätet? Som använder barnen som karriärdrag? Vilka är det som borde känna sig dumma och ha dåligt samvete? När man tänker efter?

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag