Från hemmets lugna vrå rakt ner i djupet. Foto: Bilden är ett montage.
Från hemmets lugna vrå rakt ner i djupet.  Foto: Bilden är ett montage.

Skunk: De bästa texterna från Skunk

Publicerad
Uppdaterad
Skunk.nu var en byrålåda med tusentals ögon. Gunilla Brodrej blir imponerad av den nya antologin.
I somras lades Skunk.nu ner av en otålig vd på Spray som ville börja tjäna pengar. När nätcommunityn var som störst skrev 100 000-tals dagbok och skaffade sig samtidigt färdigheter i html. I slutet av 00-talet tröttnade den stora massan och därmed också Spray. De nytillkomna användarna ryckte snopet i den låsta portaldörren. Där står de än.
Klen tröst för avstängda skunkare, men för oss som inte var med (för att vi inte fattade, eller tycker om att läsa på papper) finns nu en antologi. Caroline Ringskog Ferrada-Noli och Ida Säll har valt ut några av de bästa texterna – en spretig stilblandning med en gemensam avsky mot allt vad ytlighet och positionerande är. Som ”dåligt smink” (Ferrada-Nolis eget alias) skriver: ”det är så jävla o-indie att vilja bli känd”. Visserligen kunde man säkert göra nån sorts karriär inom communityn genom att vara så indie som möjligt. Flera av skribenterna skriver numera både kolumner och romaner. Men då var man ett alias på en hemsnickrat hörn av skunkrummet.
Funkar dagboksflödena som boktexter? Jadå. En del som litterära noveller, språkmaterialistisk poesi eller underhållande (ja, faktiskt) pratshower från helvetet. Mest fascinerande är de texter som inte krafsar på kulturredaktionernas dörrar, som befinner sig längst bort från gammelmedia, även om ”Gertrude Steins” pojke smickrar henne genom att berätta hur lik hon är Åsa Linderborg i en viss frisyr.

”Mån_san” delar med sig av absurda episoder från sin arbetsplats, en nummerupplysning. ”Dunder-Anna” knattrar ner långa medvetandeströmmar som skriker av övergivenhet och livskris, men nöjer sig efter tre dagar med konstaterandet: ”i dag är det augusti” och (tio minuter senare) ”kärlek gör underverk med sexet”. Just nu kan jag faktiskt inte komma på en häftigare skrivtillvaro än fritt ur hjärtat under ett alias. Uppenbarligen kokade den här stora communityn av skribenter med litterära ambitioner, urvalet är i alla fall sådant som bör hetsa upp förlagsredaktörer. Några av dem har redan skrivit en roman ser jag i aliasregistret.
Skunkarna, mest tjejer, tycktes faktiskt inte leva för ett telefonsamtal från webbstrategen och förläggaren Sigge Eklund. De markerade sitt oberoende, deras trademark förstås, men skrev så rörande ambitiöst och konstnärligt sin dagbok och sina bekännelser. La dem i en byrålåda med tusentals ögon.
Jag är kanske en alarmistisk förälder om jag säger att nu, på Facebook, Twitter och bilddagbok, gäller bara yta. På Skunk gällde, så som det framstår i antologin, djup.
Äh! Fåvitska jungfrur, misantropiska medelklassfröknar, säger du. Bortskämda välbeställda. Ja, kanske det och kanske just därför intresserade av något som känns på riktigt, som gör ont och som finns begravet under barndomens lager av flytvästar, bävernylon,
solskydd och måttlighet.
Kulturredaktionen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag