"Angel", 2012. (Bilden är beskuren)
"Angel", 2012. (Bilden är beskuren)

Skulptural lekfullhet

Publicerad

Peter Cornell smälter som vax inför Fredrik Wretmans skulpturer.

Fredrik Wretmans utställning Lost wax på galleri Flach (till 10/11) ger först känslan av ett arkeologiskt museum: på en rad vita hyllor står närmare 30 små statyetter i brons, liksom nyligen utgrävda gudar och gudinnor, människor, monster och änglar, fångade i en smula ironiskt teatrala poser.

 

Är de sensationella spår av en hittills okänd hellenistisk kultur i korsningen mellan väst och öst? Men Orfeus som gruvarbetare i färd med att äntra en stol... Och vänta, en av de mytologiska figurerna visar sig plötsligt dölja en modern portföljbärare. Och hjälten med svärdet som återvänder i triumf med en avhuggen kroppsdel som trofé har titeln "Kill your darlings".

Fredrik Wretman presenterar en serie sant spirituella skulpturer, skapade snarare i en spontan lek än i högspänd ambition: en kärleksfull och stoisk absurdism som överskrider tid och rum. (Kanske var det så Gud en gång började när han modellerade Adam utan att tänka så mycket på fortsättningen). Missöden i gjuttekniken lost wax får spela med i konstverket och skänker ibland sina bärare en konungslig prakt, ett moln av prunkande ornamentik som hos Gustav Klimt.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag