Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skulptural lekfullhet

"Angel", 2012. (Bilden är beskuren)

Peter Cornell smälter som vax inför Fredrik Wretmans skulpturer.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Konst

FREDRIK WRETMAN | Lost wax | Galleri Flach, Stockholm | Till 10/11

Fredrik Wretmans utställning Lost wax på galleri Flach (till 10/11) ger först känslan av ett arkeologiskt museum: på en rad vita hyllor står närmare 30 små statyetter i brons, liksom nyligen utgrävda gudar och gudinnor, människor, monster och änglar, fångade i en smula ironiskt teatrala poser.

 

Är de sensationella spår av en hittills okänd hellenistisk kultur i korsningen mellan väst och öst? Men Orfeus som gruvarbetare i färd med att äntra en stol... Och vänta, en av de mytologiska figurerna visar sig plötsligt dölja en modern portföljbärare. Och hjälten med svärdet som återvänder i triumf med en avhuggen kroppsdel som trofé har titeln "Kill your darlings".

Fredrik Wretman presenterar en serie sant spirituella skulpturer, skapade snarare i en spontan lek än i högspänd ambition: en kärleksfull och stoisk absurdism som överskrider tid och rum. (Kanske var det så Gud en gång började när han modellerade Adam utan att tänka så mycket på fortsättningen). Missöden i gjuttekniken lost wax får spela med i konstverket och skänker ibland sina bärare en konungslig prakt, ett moln av prunkande ornamentik som hos Gustav Klimt.