Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skulle en nazist få spegla "svensken" på Dramaten?

Amanj Aziz (t v) tillsammans med regissören America Vera-Zavala och skådespelaren Carlito.
Foto: HANNA UKURA / DRAMATEN

America Vera-Zavalas kommande föreställning "Muslim ban" på Dramaten har kritiserats för att en av de medverkande anklagas för att ha spridit extremistiska budskap.

Johan Lundberg undrar vad försvararna hade tyckt om en nazist tilläts representera Sverige på nationalscenen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT | MUSLIM BAN. Frågan om representativitet är svår och inte alls ointressant. Krav på representativitet kan ibland gå till överdrift och tyckas kulturfientliga.

I sitt inlägg (25/10) om den kritik som har riktats mot Dramatens föreställning "Muslim ban", förringar dock Daniel Suhonen frågeställningen som sådan.

Vi kan göra ett tankeexperiment. Nästa år går Dramaten ut med ett pressmeddelande där det sägs att 2018 ska teatern ägnas helt åt att gestalta den mänskliga existensen ur olika perspektiv. När man sedan presenterar årets repertoar visar det sig emellertid att alla pjäsförfattare, regissörer och skådespelare är män.

Reaktionerna skulle inte utebli. Med rätta. Ingen, knappast ens Daniel Suhonen, skulle då invända att de som reagerar borde vänta med sin kritik tills de har sett alla pjäserna. Inte heller att de som protesterar är för censur.


LÄS MER: Sofie Löwenmark – "Dramaten tvättar Aziz varumärke"

Diskussion är inte censur

Ett annat tankeexperiment. Dramaten sätter upp en pjäs om svenskhet. Pjäsen består endast av att en nazist och en fascist framför var sin monolog, där de talar i egen sak. Temat för nazistens föreläsning är ”hotet mot våra svenska värderingar”. 

Också i det fallet torde många, med rätta, reagera mot tilltaget att låta högerextremister representera ”svenskar”.

Rent principiellt har jag inte, vare sig när det gäller ett påhittat exempel som det sista eller i fråga om Amanj Aziz medverkan i "Muslim ban", något emot att man lyssnar till en extremist, oavsett om vederbörande är nazist eller islamist.

Men jag tycker att extremister, ifall de får möjlighet att framträda på Dramaten, bör framställas som att de talar i egenskap av de ideologier som de företräder. Inte som representanter för kollektiv som svenskar eller muslimer.

Att reagera och starta diskussioner om vem som är lämplig att representera vad, har inget att göra med censur. Det är tvärtom en fullkomligt legitim diskussion som kontinuerligt pågår.

Det borde även Daniel Suhonen förstå.


Johan Lundberg är litteraturhistoriker och kulturskribent.