Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skrällen: Nobelpris till poeten Louise Glück

Amerikanska poeten debuterade 1968 med ”Firstborn”.
Foto: Gasper Tringale

Nobelpriset i litteratur 2020 tilldelas den amerikanska poeten Louise Glück.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

NOBELPRISET I LITTERATUR. Den amerikanska poeten Louise Glück, född 1943 i New York, tilldelas Nobelpriset i litteratur 2020. Det meddelade Svenska Akademiens ständige sekretare Mats Malm klockan 13 i dag.

Motiveringen lyder: ”för hennes omisskännliga poetiska röst, som med sträng skönhet gör den enskilda människans existens universell”.

Glück har tidigare erhållit Pulitzerpriset i poesi 1993 för poesisamlingen ”The wild iris” samt erhöll 2014 National book award för poesisamlingen ”Faithful and Virtuous Night”. Hon har dock inte tidigare förekommit i spekulationerna om Nobelpriset i litteratur.

Glück bor i Cambridge, Massachusetts och är adjungerad professor i engelska vid Yale university. På svenska har tre av hennes diktsamlingar utkommit: ”Averno” 2017 (översättning Jonas Brun), ”Ararat” 2019 (översättning Stewe Claeson) och ”Vild iris” 2020 (översättning Jonas Brun), samtliga på Malmöförlaget Rámus.

– Louise Glück är en fantastisk poet. Valet antyder förvisso om att Svenska Akademiens poesismak förblir sig lite tråkigt lik. Hon är precis som Tomas Tranströmer och Wisława Szymborska en enkel och existentiellt tillgänglig poet, utan krusiduller men med stor skönhet. Hon kan mycket väl bli vida läst, säger Expressens kulturredaktör Victor Malm

Glück tilldelades tidigare i år Tranströmerpriset, men utdelningen ställdes in på grund av Covid-19. Expressens Hanna Nordenhök, tillika ledamot av juryn, skrev ett tal till pristagaren där hon framhöll hennes särart:

”Även om Glück ofta har lästs genom feministiska glasögon framstår hon själv i essäer och intervjuer som en något motvillig feminist. Kanske är dikten helt enkelt mer stridbar än sin författare, men den avvaktande hållningen måste nog också ses som en skrivande människas motstånd mot att låta sina texter kidnappas av instängande åskådningar.”

Akademiledamoten Per Wästberg är ordförande i juryn för Tranströmerpriset och kan förmodas ha introducerat författarskapet i den Nobelkommitté där han själv ingår. 

Glück är den tionde amerikanen som får Nobelpriset i litteratur, och det är bara fyra år sedan det senast gick till en amerikansk poet, då Bob Dylan fick priset 2016. Senaste kvinnliga amerikan att få priset var Toni Morrison 1993.

 

Anders Olsson om motiveringen till Nobelpriset

På torsdagen tillkännagavs årets Nobelpris i litteratur. I veckan har det delats ut Nobelpriser i medicin eller fysiologi, fysik och kemi.