Malin Nord debuterade med romanen "Stilla havet" (2012). Hon är nu aktuell med släktkrönikan "Barmark". Foto: MOA KARLBERGMalin Nord debuterade med romanen "Stilla havet" (2012). Hon är nu aktuell med släktkrönikan "Barmark". Foto: MOA KARLBERG
Malin Nord debuterade med romanen "Stilla havet" (2012). Hon är nu aktuell med släktkrönikan "Barmark".  Foto: MOA KARLBERG
Amanda Svensson är författare och skribent på Expressens kultursida. Foto: LUDVIG THUNMANAmanda Svensson är författare och skribent på Expressens kultursida. Foto: LUDVIG THUNMAN
Amanda Svensson är författare och skribent på Expressens kultursida. Foto: LUDVIG THUNMAN

Skräcken att mista ett barn

Publicerad

Barn kan försvinna – och de gör det oftare än man tror. Amanda Svensson läser Malins Nords roman "Barmark" om avslitna familjeband.

Första gången min dotter sa ”mamma” var det ett rop av skräck. 

Jag hade lämnat rummet hemma hos en vän vi aldrig besökt förr, och plötsligt skar två övergivna stavelser genom lägenheten. Jag kommer att tänka på det ögonblicket när jag läser Malin Nords andra roman, ”Barmark”, en roman om att överge och bli övergiven av sitt barn. 

Hon skriver, med en enkelhet som gränsar till plattityd men aldrig helt slår över: ”Har man en gång blivit ropad på av sitt barn, är man inte längre den man var innan.” 

Det som förändrar är inte ropet i sig, utan den outhärdliga insikten om att man kanske inte alltid kommer kunna vara där för att svara på det.

Flykt från naziockupation

”Barmark” skildrar fyra generationer kvinnor i den jämtländska byn Blekmyren. I centrum står Anja, som uppfostrar sin dotter Hanne ensam i den släktgård dit hennes mormor kommit efter att hon flytt Norge under naziockupationen. 

Bakom sig lämnade mormodern sin man som hamnat i fångläger, och sin son, Olav, som inte skulle ha klarat skidfärden över fjällen. Själv var Signe höggravid, och födde så fort hon nådde Sverige en dotter, Anjas mamma.

Sin son fick hon dock aldrig se igen – han dog i en olycka innan hon hann hämta honom.

Berättelsen om mormoderns förlust har förföljt Anja i hela hennes osäkra föräldraskap. Barn kan försvinna, och gör det oftare än man orkar tänka på. 

Öppnar upp berättelsen mot världen

Utan att bli överdrivet mästrande öppnar Nord ibland upp sin berättelse mot världen och nutiden: Signes resa över fjällen tillhör historien, men fortfarande splittras familjer i ett försök att nå trygghet, många för att aldrig återförenas igen. 

Jag har vanligtvis lite svårt för släktkrönikor som så tydligt använder sig av den litterärt slitna tanken om nedärvda mönster och beteenden – förbannelser om man så vill. 

Nord är dock en så skicklig och nyanserad berättare att jag köper Anjas mormorsspöke rakt av. ”Barmark” lodar de psykologiska djupen mellan förälder och barn, det ömsesidiga beroendet och den vettlösa skräcken att mista, med en orädd uppriktighet som trollbinder. 

 

Roman

MALIN NORD

Barmark

Albert Bonniers förlag, 314 s. 

 

Amanda Svensson är författare och skribent på Expressens kultursida.

Amanda Svensson
Amanda Svensson
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag