Humorprofilen Kristoffer "Kringlan" Svensson. Foto: Julia Lindemalm / Sveriges RadioHumorprofilen Kristoffer "Kringlan" Svensson. Foto: Julia Lindemalm / Sveriges Radio

Humorprofilen Kristoffer "Kringlan" Svensson.

 Foto: Julia Lindemalm / Sveriges Radio
Expressens kritiker Victor Malm. Foto: Izabelle NordfjellExpressens kritiker Victor Malm. Foto: Izabelle Nordfjell
Expressens kritiker Victor Malm. Foto: Izabelle Nordfjell
Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg. Foto: Anders YlanderAftonbladets kulturchef Åsa Linderborg. Foto: Anders Ylander
Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg. Foto: Anders Ylander

Sköna snubbar som gillar våldtäktsskämt

Publicerad

Komikern Kristoffer "Kringlan" Svensson satt berusad i podcasten "Alla mina kamrater" och skämtade om att mörda och våldta Åsa Linderborg – utan att kollegerna lyfte ett finger. Jens Liljestrand skriver om en manlighet som obekymrat flabbar vidare.

I går hade komikern Kristoffer "Kringlan" Svensson en mindre lyckad dag. Hans bok "Omänniskor", skriven tillsammans med Nanna Johansson, blev nämligen recenserad av Victor Malm i Aftonbladet. Malm är till vardags kritiker i Expressen, men gästanmälde boken eftersom författarna gör podcasten "Lilla drevet" i samarbete med Aftonbladets kultursida.
I recensionen – som i huvudsak är positiv! – skriver Malm att han "gläds över boken, kanske framför allt för att författarna lämnar sin simpla whiteboardsatir hemma.".

Nervöst höhöande

Resten är, som man säger, historia. Svensson går bärsärkagång i sociala medier – hotar, förolämpar, vräker ur sig könsord. Dessutom sätter han sig, troligen berusad, och spelar in podcasten "Alla mina kamrater". Vem som vill kan leta upp den oklippta ljudfilen där "Kringlan" vrålande raljerar om hur han ska mörda och våldta sin (numera före detta) uppdragsgivare, Åsa Linderborg.

Jag tillhör inte dem som kräver att allt som väcker anstöt måste suddas ut ur det offentliga rummet. Yttrandefriheten är vidsträckt; den skyddar även vidriga, obegåvade skämt om mord och våldtäkt, och gäller alltså även (gissar jag) sådana som Kristoffer "Kringlan" Svensson.

Däremot finner jag det intressant att lyssna på reaktionerna hos de manliga komiker som sitter och höhöar nervöst medan den packade kollegan intill vräker ur sig sitt totala jävla mörker. Varför har ingen av dem stake nog att be Svensson hålla käften? Eller stänger av hans mikrofon? Eller lämnar studion i förakt?

Sköna grabbar

I stället får hela härdsmältan gå ut i etern. Den klipps om först efter att Svensson (av begripliga skäl, eftersom hans karriär håller på att gå åt helvete) ber "Alla mina kamrater" ta bort det han själv senare kallar för ett "psykbryt".
Ingen självrannsakan. Ingen eftertanke. De sköna grabbarna fortsätter glatt kränga biljetter till sina shower, ragga pengar till sin podcast, flina och flabba i sociala medier.
Manligheten 2015.
Ordet "tragiskt" känns futtigt i sammanhanget, men jag hittar inget bättre.
Jo, förresten, det gör jag. Men som tur är har jag redaktörer.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag