Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter kritiken – nu backar skolan från flaggkravet

Inte heller svenska flaggor får tas med in i skolan vid studenten i Nacka.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Bara svenska flaggor skulle vara tillåtna på studenten vid Nacka gymnasium. 

Men nu ändrar skolan instruktionerna.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Häromdagen uppmärksammade Gunilla Brodrej ett ovanligt beslut vid Nacka gymnasium utanför Stockholm. I ett brev om studenten som skickats ut till alla blivande studenter och mentorer, och som Gunilla Brodrej fått ta del av, skrev skolan:

Politiska budskap eller flaggor andra än den svenska flaggan är inte heller tillåtna då detta inte är en politisk tillställning.

Flaggor på Nacka gymnasium

I ett mejl till Expressen Kultur meddelar skolans rektor Helen Bejmar att hon i tisdags gick ut med följande information till eleverna:

Det har under dagen kommit till vår kännedom att en olycklig formulering funnits med i skolans information inför studentutsläppet. Det skolledningen beslutat är att inte tillåta flaggor eller fanor förutom dem som Nacka gymnasium flaggar med. Detta gäller elever och under skolans aktiviteter. Efter utsläppet har skolan ingen synpunkt på vilka flaggor som förkommer.

Hon förtydligar också: Inga flaggor eller vimplar är tillåtna, vare sig svenska eller andra.


LÄS MER – Nalin Pekgul: Hissa svenska flaggan på studenten 

Politiska budskap

Som förklaring till beslutet att inte tillåta flaggor inne i skolan anger hon:

Det är i grunden en säkerhetsfråga. Nacka gymnasiums studentfirande attraherar flera tusen besökare. Vi samlar nästan 700 studenter i aulan och behöver minimera vad de för med sig in. Vi har också sett att flaggor utgjort en risk för de musiker som spelar vid scenen under utspringet. De senaste åren har också flaggor som utgjort politiska ställningstaganden förekommit, vilket skapat situationer som utgjort en risk för elever och besökare.

Vad det varit för politiskt budskap vill hon dock inte svara på, eftersom det "skulle bli för utpekande".


Läs Gunilla Brodrejs artikel: Här är inga andra flaggor än den svenska tillåtna 


Ida Ölmedal är redaktör på Expressens kultursida.

I tv-spelaren visas ett samtal mellan Nalin Pekgul och Somar Al Naher om svenska flaggan och nationaldagen. Kultur-Expressen finns även som podcast.