Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skogen är full av nymfer och helgon

Eva Ström, författare.
Foto: Emil Malmborg / Albert Bonniers
Nina Lekander.
Foto: BEATRICE LUNDBORG / DN TT NYHETSBYRÅN

Eva Ström utgår från träden när hon berättar om brinnande nymfer och kvinnliga helgon.

Nina Lekander förbluffas över dikter som växer vildsint åt alla håll.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. ”Jag såg ett träd” är nog något av en kusin till ”Utskuret från ett större träd” från 2013, som jag tyvärr inte har till hands just nu. Denna nya diktsamling inleds hursomhelst med en poetisk skog av träd som kan få en att tänka på Inger Christensen. Lugnt och fint: ”under de stora träden / under sykomorlönnarna / under kastanjerna / under pilträden som där voro / under alarna / under lindarna och lindarnas vingar / under popplarna”. Och så vidare.

Foto: Albert Bonniers

Här går en pandemi över världen – ”av trädälskare” minsann. För mig blir det rena lärdomsresan, eller kunskapssmittan. När Ström skriver ”Inte bara Dafne flyr i lagerns klädnad” kommer jag på att lagerträd heter något i stil med dafne på grekiska. Och då har jag redan hunnit grubbla över, eller söka efter, vilket träslag som Birgittaskulpturen i Vadstena är gjort i. Lind, ask eller ek? Mytiska, sägenomspunna träd alla tre. Jag saknar min lilla samling trädböcker som befinner sig på annan ort, men känner att min skogliga och mytologiska obildning minskar något i takt med läsandet.

Baobabträdet? Som förtörnades av Gud eller gudarna så till den grad att han vände det uppochner på den afrikanska savannen. Jag förbluffas, jag hänförs över och under det mest kända baobabträdet i Zambia som påstås ha förälskat sig i och slukat fyra jungfrur. Det är något med kvinnor och träd, med brinnande nymfer och kvinnliga helgon. Något som får mig att tänka på Selma Lagerlöf, Astrid Lindgren och Edith Södergran – och som frestar mer än enstaka pandemipåminnelser.

Hon skämtar ibland, rimmar någon gång och skräms stundom på ett närapå gotiskt rysarsätt.

Som Santa Brigid eller Brigida, ett irländskt skyddshelgon för oäkta barn, så spännande, underligt sammanfallande med vår egen Birgitta. Diktsamlingen blir mer och mer äventyrlig, vildsint växande i alla möjliga riktningar. Lyrikern behagar yra och ber ”skrattande om att få bli psykotisk / på ett glädjefullt sätt dessa sju timmar av sömn / som lösgör mig från dagens munskyddsrubriker”. Hon skämtar ibland, rimmar någon gång och skräms stundom på ett närapå gotiskt rysarsätt. Det enda sura som kan sägas är att väderstreck stavas just så, inte med ä på slutet. Vad som fastslås kan är att Eva Ström inte vilar på sina lagrar.


LYRIK

EVA STRÖM

Jag såg ett träd

Albert Bonniers, 72 s.


Nina Lekander är författare och medarbetare på Expressens kultursida.”Jag vet ingenting osexigare än avund”

KULTURKRIGET. Daniel Sjölin möter Horace Engdahl i ”Kulturkriget” för att prata om den värsta dödssynden. ”För mig är avunden en råtta”, säger Horace Engdahl.