Jimmie Åkesson Foto: Christian Örnberg
Jimmie Åkesson Foto: Christian Örnberg

Skärptare frågor

Publicerad
Uppdaterad
Annika Hamrud vill se Jimmie Åkesson ställd mot väggen.
KG Bergström gjorde en ovanlig insats när han i SVT-intervjun dagen efter valet stod på sig när Jimmie Åkesson som vanligt tog avstånd från uttalanden som han eller hans närmaste medarbetare gjort. Åkesson försökte avfärda vad hans egen partisekreterare Björn Söder sagt i teve dagen före, men den här gången kom han inte undan.
Det förvånade säkert Jimmie Åkesson.
För han är van vid TV-kanalernas strategi. Att inte låta honom frågas ut av en kunnig reporter eller debattera mot en påläst opponent.
I stället har han fått vara med i de mer lättsamma debattprogrammen. Det har varit helt perfekt för honom. Och helt fel för dem som velat att han ska ställas mot väggen, som alla andra.

Förutom politiken finns två saker som särskiljer Jimmie Åkesson från nästan alla andra politiker. 1. Han svarar alltid mycket kortfattat. 2. Han förnekar ständigt saker som han eller hans nära med-arbetare bevisligen sagt.
Dessa två egenskaper gör honom till ett perfekt offer för en skjutjärnsjournalist. Men skjutjärnsjournalisterna har inte fått möjlighet att ställa honom mot väggen. Och de debattörer som skulle klara en debatt med honom har inte getts möjlighet.
När Olle Stenholm 1991 utsatte NyD-ledaren Bert Karlsson för en tuff tims-lång utfrågning fick den nykläckte partiledaren – som svettades och inte kunde svara på de frågor som ställdes – sympati.
Men Jimmie Åkesson är inte Bert Karlsson, han är en fullfjädrad politiker utan mysfaktor som gör sig allra bäst i en tv-soffa med en snäll utfrågare som efter några minuter måste gå vidare till ett nytt inslag.
Åkesson vinner för att journalisterna inte vill använda skjutjärnsjournalistens huvudvapen – att ställa frågan igen. Och igen. Och igen.
I gårdagskvällens Agenda hävdade Jimmie Åkesson att svenskar som folkgrupp inte omfattas av hetslagstiftningen. Att ingen ifrågasatte honom visade att KG Bergströms insats förra måndagen tycks ha varit en engångsföreteelse.

Annika Hamrud
kulturen@expressen.se

Annika Hamrud är frilansjournalist. Senare i  höst ger hon tillsammans med Elisabet Qvarford ut en bok om Sverigedemokraterna.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag