Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skärptare frågor

Jimmie Åkesson
Foto: Christian Örnberg
Annika Hamrud vill se Jimmie Åkesson ställd mot väggen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KG Bergström gjorde en ovanlig insats när han i SVT-intervjun dagen efter valet stod på sig när Jimmie Åkesson som vanligt tog avstånd från uttalanden som han eller hans närmaste medarbetare gjort. Åkesson försökte avfärda vad hans egen partisekreterare Björn Söder sagt i teve dagen före, men den här gången kom han inte undan.
Det förvånade säkert Jimmie Åkesson.
För han är van vid TV-kanalernas strategi. Att inte låta honom frågas ut av en kunnig reporter eller debattera mot en påläst opponent.
I stället har han fått vara med i de mer lättsamma debattprogrammen. Det har varit helt perfekt för honom. Och helt fel för dem som velat att han ska ställas mot väggen, som alla andra.

Förutom politiken finns två saker som särskiljer Jimmie Åkesson från nästan alla andra politiker. 1. Han svarar alltid mycket kortfattat. 2. Han förnekar ständigt saker som han eller hans nära med-arbetare bevisligen sagt.
Dessa två egenskaper gör honom till ett perfekt offer för en skjutjärnsjournalist. Men skjutjärnsjournalisterna har inte fått möjlighet att ställa honom mot väggen. Och de debattörer som skulle klara en debatt med honom har inte getts möjlighet.
När Olle Stenholm 1991 utsatte NyD-ledaren Bert Karlsson för en tuff tims-lång utfrågning fick den nykläckte partiledaren – som svettades och inte kunde svara på de frågor som ställdes – sympati.
Men Jimmie Åkesson är inte Bert Karlsson, han är en fullfjädrad politiker utan mysfaktor som gör sig allra bäst i en tv-soffa med en snäll utfrågare som efter några minuter måste gå vidare till ett nytt inslag.
Åkesson vinner för att journalisterna inte vill använda skjutjärnsjournalistens huvudvapen – att ställa frågan igen. Och igen. Och igen.
I gårdagskvällens Agenda hävdade Jimmie Åkesson att svenskar som folkgrupp inte omfattas av hetslagstiftningen. Att ingen ifrågasatte honom visade att KG Bergströms insats förra måndagen tycks ha varit en engångsföreteelse.

Annika Hamrud
kulturen@expressen.se

Annika Hamrud är frilansjournalist. Senare i  höst ger hon tillsammans med Elisabet Qvarford ut en bok om Sverigedemokraterna.