Kvinnor bakom allt. Foto: Leif Jacobsson
Kvinnor bakom allt. Foto: Leif Jacobsson

Skärp er, gubbar

Publicerad

Marianne Lindberg De Geer tycker inte att kulturtanterna är problemet.

Läste i söndags om att kulturen brukas av kvinnor så till den grad att detta i Dagens Nyheter beskrivs som ett problem.

Ja, hela frågan har blivit så infekterad att vi inte längre vet vad vi ska kalla dem. Är det förnedrande, till och med diskriminerande att kalla dessa brukare (kanske rentav missbrukare?) av kultur för "kulturtanter", undrar Åsa Beckman. Hennes lösning på problemet som hon vill dela med sig till oss läsare, förmodligen 70 procent kvinnor, är att kalla dessa kulturkonsumenter för "publiken".

Jamen så smart. Då märks det ju inte att publiken mest består av kvinnor.

Är det inte ett större problem att vi i detta land och, vill jag påstå, de flesta andra länder, har en gigantisk procent okultiverade män som tycker att det är totalt ointressant att via kulturen få sina livsfrågor ventilerade? Och som dessutom verkar ha svårt att göra två saker samtidigt, till exempel att följa Premier League och någon kväll gå på teater?

 

Marianne Lindberg De Geer

kulturen@expressen.se

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag